JU Srednja stručna škola

"Spasoje Raspopović"    Podgorica

 
    Ul. Vasa Raičkovića, 26          Žiro-račun: 550-1302-57          E-mail: skola@ssr-pg.edu.me       hts-s.raspopovic@t-com.me

O školi

 Baza znanja-Download sekcija

Interno utvrđivanje kvaliteta

 

Foto galerija

Takmičenja

 

Literarna strana

 

Predstvljamo vam...

 

Školski list "Stručnjak"

Linkovi

O Podgorici...

Priznanje "Direktor srednje stručne škole godine" dodijeljeno Ljeposavi Vuksanović

Pretraga web-a

Uručene nagrade najboljim učenicima    

   
Aktuelnosti:

Ultra maraton – Montenegro 2017. i  Memorijal „Vojo Vračar“

Ukupni plasman škola – 2. mjesto

 

Održana završna prezentacija regionalnog programa ,,Obrazovanje za održivi razvoj na Zapadnom Balkanu (2012-2017)’’

Implementaciju programa ,,Obrazovanje za održivi razvoj'' u praksi  prezentovala je profesorica Aleksandra Babović u ime JU SSŠ „Spasoje Raspopović“, Podgorica.

 

Formiran biciklistički klub

Formiran je biciklistički klub učenika naše škole.  Mjesto okupljanja – parking za bicikla u atrijumu škole.  Obavljene je promotivna vožnja i dogovorene sledeće akcije.

 

Prvo školsko prvenstvo u stonom tenisu – 24.03.2017.

Rezultati:

Prvo mjesto: ĐUKANOVIĆ VASILIJE  II-3

Drugo mjesto: IVEZIĆ MIHAILO  I-3

Treće mjesto: ALIJAJ LAZAR  III-2

 

Posjeta Univerzitetu Donja Gorica – mart 2017.

 Organizovan je obilazak edukativnih sadržaja fakulteta. Radionica i predavanje za učenike, na temu brainstorming i produkti dizajna. 

Program:

1. Doček i obilazak edukativnih sadržaja u zgradi

2. Radionica i predavanje na temu: BRAINSTORMING(Kreativnost i rješavanje problema 

praktične upotrebe) prof. dr Nenad Vujadinović

2. Radionica i predavanje na temu PRODUKT DIZAJNA , gdje će đaci generisati ideje o proizvodu(brendu). Govoriće se takođe o potrebama tržišta za dizajnom (modnim i grafičkim), kao i što će biti prikazane neke od kreacija studenata treće godine FDM-a,semestralnog zadatka sa temom STONA LAMPA, prof dr Tatjana Burzanović

​3. Studentima će biti predstavljena i rad u 3D Labaratoriji.

Nakon posjete - koktel i druženje u klubu sa studentima.

 

Obilježili smo svjetski dan šuma

 

 

Obilježavanje svetskog dana voda – odjeljenje I-1

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN VODA

U Školi „Ivan Uskoković“ je obilježen 22.03. Svetski dan voda . U multimedijalnoj sali održano je predavanje na temu voda u sivjetu i kod nas.
Učešće na predavanju uzeli su učenici Srednje stručne škole “Spasoje Raspopović” Podgorica i učenici Škole „Ivan Uskoković“ iz odjeljenja I-6 i II-4 sa profesoricom Biljanom Kljajić.

21.03.2017. u našoj školi,u okviru projekta Eko-škola, održana je  radionica na temu ”U susret Svijetskom danu voda”.

Svijetski dan voda obilježava se svake godine 22.marta.Taj dan je usvojen rezolucijom UN-a u decembru 1992.godine,a od 1993.godine se obilježava kao ekološki datum.

Radionicu su realizovale nastavnice Biljana Kljajić,Tamara Mišurović,Aleksandra Ćetković i učenici II-1,II-3 i II-4 odjeljenja.

Ovom radionicom smo prisutne,zaposlene i učenike, putem prezentacije informisali i podsjetili na  značaj vode za život,zdravlje, o njenoj ulozi u proizvodnim procesima,glavnim izvorima zagađenja i mjerama koje treba preduzeti da do zagađenja vode ne dođe . Voda je najznačajniji resurs na Zemlji pa se još zove i  plavo zlato,a naša planeta plava planeta.

Svijetski dan voda se ove godine obilježava  pod sloganom”Otpadne vode”.Nastavnica Biljana Kljajić je u izlaganju upozorila da otpadne vode predstavljaju jedan od najvećih ekoloških problema. Veliki procenat  otpadnih  voda proizvedenih u našim domovima, gradovima i industrijskim postrojenjima  odlazi u prirodu bez  prethodne prerade.Reciklirana otpadna voda,prema stepenu dobijene čistoće može se koristiti za navodnjavanje javnih zelenih površina,u rashladnim sistemima proizvodnih pogona,u poljoprivredi itd.U Crnoj Gori trenutno su u funkciji samo četiri uređaja za prečišćavanje otpadnih voda. Pored Podgorice  koja ima uređaj nedovoljnog kapaciteta, uređaje imaju i Mojkovac, Budva, a odnedavno i Žabljak,a do 2025. godine planirano je i svaki grad sa više od 15000 stanovnika.Na otpadne vode treba gledati kao na resurs, a ne kao na teret kojeg se treba riješiti.

Gošća radionice,dr Marija Mrdak ,ispred  Instituta za javno zdravlje Crne Gore iz Podgorice ,se obratila prisutnima i govorila  o kvalitetu vode za piće u Crnoj Gori  i njenom značaju za ljudski odrganizam. Redovne analize o ispravnosti sirove vode vodoizvorišta i hlorisane vode iz distributivne meže vrše se sedmično.Dr Mrdak je prezentovala rezultate Izvještaja o higijenskoj ispravnosti vode u 2014. godini i konstatovala visok stepen kvaliteta i bezbijednosti vode za piće u Crnoj Gori.

Nastavnica Tamara Mišurović  je govorila o savjetima za racionalno korišćenje vode prilikom obavljanja kućnih poslova, održavanja lične higijene, zalivanja i održavanja bašti i vrtova itd.Podijeljeni su flajeri o savjetima za uštedu vode koje su osmislili i uradili  učenici  II-3 odjeljenja,smjer Grafički tehničar ,sa  nastavnicom Aleksandrom Ćetković. Na kraju su pročitani rezultati  ankete ,koju je sprovela Ekološka patrol škole,a odnose se na potrošnji vode u domaćinstvu.

Radionica je završena porukom:

Čuvajmo VODU,

Čuvajmo PLANETU,

Sačuvajmo ŽIVOT!

 

 

Globalna akcija SAT ZA PLANETU

Naša škola se priključila globalnoj akciji SAT ZA PLANETU jedan dan ranije.

Organizovali smo sportski dan, promovisali biciklizam i isključili svijetlo i druge elekronske uređaje na jedan dan.

Zajedno možemo da utičemo i zaustavimo klimatske promjene malim stvarima koje svakodnevno radimo i koje nam mogu pomoći da izgradimo bolje i zdravije okruženje za sve.

Večeras, 25.marta uključimo se svi u u najveću globalnu AKCIJU SAT ZA NAŠU PLANETU  i ugasimo svijetla na sat vremena.

 Budite dio najveće globalne akcije za borbu protiv klimatskih promjena.

Uštedi energiju, sačuvaj planetu!

 

Školsko takmičenje frizera  - mart 2017.

Rezultati:

 

PRVI  RAZRED – ODJELJENJE  I-6

Disciplina: ženska punđa

 

Prvo mjesto: VUJIĆ DANJA

Drugo mjesto: MEDOJEVIĆ JELENA

Treće mjesto: DAMJANOVIĆ TIJANA

 

Disciplina: muško šišanje

Prvo mjesto: ĆULAFIĆ STEFAN

 

DRUGI RAZRED – ODJELJENJE  II-5

Disciplina: ženska punđa

Prvo mjesto: PEKOVIĆ MILICA

Drugo mjesto: LALIĆ DAJANA

Treće mjesto: IVANOVIĆ NIKOLINA

 

Disciplina: muško šišanje

Prvo mjesto: BULATOVIĆ LUKA

Drugo mjesto: GUTIĆ ARIJAN

Treće mjesto: JOKSIMOVIĆ BOJAN

 

Reciklaža tekstila

Na časovima praktične nastave učenici konfekcijskog smjera odjeljenje I5 su pravili različite proizvode od različitih materijala koji su izgubili svoju upotrebnu vrijednost. Učenici su pokazali kreativnost . Reciklirali smo i napravili:

1.crno-bijelu haljinu od pvc kesa I papirnih maramica

2.kapice od ostaka vunice

3.haljina od pvc kesa  sa plavim cjetovima i ljubicastim pupoljcima na haljini

4.narukvice od vune I rolni toilet papira.

5.jastuke raznih oblika od starih odjevnih predmeta

6.kutije za nakit - presvučene kartonske kutije sa platnom od starih odjevnih predmeta

7.heklanu kapu od vune

 8.heklane trake za kosu od vune

9.cvjetiće od rolni  toalet  papira

10.narukvice od plastične boce.

Uvidjeli smo da je značajno je da cuvamo zivotnu sredinu . Nas slogan je:,,Recikliraj Kreiraj’’

Svi proizvodi su izloženi u konfekcijskoj radionici.

Školsko takmičenje – Konfekcijski tehničar Tema: Modni crtež

1. mjesto Stantić Andrijana 2. mjesto Vuković Vasilisa 3. mjesto Jovović Milica 4. mjesto Isaković Alisa.

 

Efekat staklene bašte i klimatske promjene-vršnjačka edukacija

 28.02. 2017.Organizovana vrsnjacka edukacija o posledicama globalnog zagrijsvanja, klimatskim promjenama. Članovi ekološke sekcije izveli ogled  i edukaciju kroz prezentaciju efekat staklene bašte  i klimatske promjene.Aktivnost je realizovana dva školska časa. Vršnjačka edukacija je  planirana u okviru akcionog plana eko skole.

Cilj aktivnosti je podizanje svijesti učenika o značaju očuvanja ozonskog omotača kao i posledicama koje nastaju njegovim oštećenjem.

Realizatori: ekol.sekcija odj.ll1  sa prof. A.Babović.

 

 

Maturanti JU Srednja strucna skola "Spasoje Raspopovic" - Podgorica pokazali humanost! Hvala!

Akcija dobrovoljnog davanja krvi.

 

Energetska efikasnost

06.03. i 07.03. 2017. smo u našoj školi obilježili Svjetski dan energetske efikasnosti. Obilježavanje  Svjetog dana energetske efikasnosti  je jedna od tema plana aktivnosti Eko-škole . Cilj  ove aktivnosti je da informiše javnost o načinima uštede električne energije i primjeni energetske efikasnosti u svakodnevnom životu ljudi.

Predstavnici ekološke sekcije,eko-odbor i  učenici odjeljenja I1 tehničari zaštite životne sredine sa prof. A.Babović  su održali radionicu na temu ENERGETSKA EFIKASNOST I JA. U  okviru radionice učenici su putem prezentacije prenijeli svoja znanja drugim učenicima I nastavnicima  o energetskoj efikasnosti. Prije  početka prezentacije predstavnici eko-patrole su podijeli prisutnim učenicima I nastavnicima radne listiće koje  smo iskoristili za analizu znanja o energetskoj efikasnosti. Učestvovali su u izradi flajera I njihovoj  podjeli nastavnicima I učenicima.

Energetska efikasnost podrazumijeva  efikasnije korištenje postojeće količine energije što konkretno znači da se sa istom količinom energije povećva proizvodnja, bolje grije ili hladi kuća, duže se vozi autom, itd.

U cilju zadovoljavanja svojih potreba, čovjek je u kratkom vremenskom periodu promijenio svoju okolinu i na taj način uticao na čitavu biosferu.

S obzirom na to da se racionalnim korištenjem energije i većom upotrebom obnovljivih izvora energije smanjuje zavisnost od fosilnih goriva i emisija CO2, energetska efikasnost ima veliki ekonomski značaj.

 

 

Naš doprinos globalnoj akciji “Biciklom na posao /u školu i zimi”

Naš doprinos globalnoj akciji “Biciklom na posao /u školu i zimi” je bio postavljanje parkirališta za bicikla. Ideja o postavljanju parkirališta je proistekla od strane Učeničkog parlamenta i u okviru je plana aktivnosti Eko-škole. EKO-PATROLA - učenici odjeljenja II1, II2 naše škole je sprovela istraživanje u školi o značaju upotrebe bicikla . Kao ekološki značaj upotrebe bicikla navode da bicikl ne ispušta štetne gasove , smanjuje se upotreba automobila, a samim tim manje zagađuje vazduh. Kao zdravstveni značaj ističu sticanje kondicije , trošenje viška kalorija, razvija se lijepa figura ,zatežu se mišići… Oni pozivaju drugove da voze bicikl jer na taj način daju doprinos unapređenju životne sredine kroz smanjenje emisije štetnih gasova i efekta staklene baste, a samim tim i suzbijanju posledica klimatskih promjena . Bicikl je u trendu! Vozi bicikl- živi zdravo!

 

Teatarska radionica (ANTI)KORUPCIJA, 09.03.2016.

Treća pozorišna radionica za srednjoškolce/ke „(ANTI)KORUPCIJA“, koju organizuju NVO Alternativna teatarska aktivna kompanija (ATAK) i NVO Juventas, održana u "Srednjoj stručnoj škola "Spasoje Raspopovic" u Podgorici.

 

 

Novi frizerski salon...

 

Počela sjetva u školskom plasteniku

Učenici II i III razreda, obrazovnog programa Poljoprivredni tehničar, počeli su 24.02. ovogodišnju sjetvu u školskom plasteniku, u sklopu praktične nastave. Tom prilikom zasijali su, u kontejnere, oko 1.600 sjemena cvijeća (salvije, vinke, kadife…) i drugog ukrasnog saksijskog bilja. Intenzivan rad u plasteniku će se nastaviti i narednih mjeseci, kada će osim ukrasnih biljaka, naš proizvodni program obuhvatiti i začinsko bilje kao i rasad različitih vrsta povrća.

 

15. Sajam suvenira, rukotvorina i umjetničkih zanata

18. i 19. 02. 2017.

 

Dan zaljubljenih...

 

Još jedna sjajna prezentacija kampanje "Javni prostor je naš prostor... Ne izuvaj se". Hvala učenicima i učenicama i predstavnicima Srednje stručne škole "Spasoje Raspopović" na dobrodošlici i učešću.

 

Štednja i očuvanje energije - naš stil života u budućnosti!

JU SSŠ “Spasoje Raspopović” iz Podgorice je od školske 2016/2017. uključena u projekat EKO-ŠKOLA. Današnjom radionicom je obilježen Svijetski dan očuvanja energije. Tim EKO-ŠKOLE je želio da naglasi da o budućnosti naše planete treba da vodimo računa svakog dana i svakog trenutka. Radionicu su realizovale nastavnice Biljana Kljajić,Aleksandra Babović,Tamara Mišurović i učenici II-1 odjeljenja,smijer Tehničar zaštite životne sredine. Učesnici radionice su prezentovali obnovljive i neobnovljive izvore energije,njihove prednosti i nedostatke kao i uticaj energije na održivost globalnog ekosistema. Pitanje energije je pitanje opstanka čovečanstva. Otuda je istaknuta važnost okretanja održivim, neiscrpnim izvorima ili alternativnim vidovima energije kako bi energetski sistem,a time i budućnost čovječanstva, bili izvjesni. Energetske potrebe čovečanstva sve više rastu,a zalihe fosilnih goriva nestaju-procijenjuje se da će zalihe nafte biti potrošene za 45 godina! Iz tog razloga je veoma važno da se što prije razviju i koriste sigurni i obnovljivi izvori energije kao što je energija sunca, vijetra, vode i biomase. Gošća radionice,Natalija Radonjić, spec.sci.el. ,ispred kompanije“SISTEM - MNE” d.o.o. iz Podgorice ,govorila je o velikom potencijalu za korišćenje obnovljivih izvora energije u Crnoj Gori,gradnji vjetroelektrana na Krnovu(opštine Nikšić I Šavnik) i Možura (na lokalitetu između opština Ulcinj i Bar).Iskorišćenost potencijala solarne energije je i dalje prilično skromna,dok je najveći progres ostvaren u izgradnji mini hidroelektrana,zaključila je Natalija Radonjić. Mi još uvijek zavisimo od fosilnih goriva,prelazak na obnovljive izvore energije neće biti tako brz ,zato treba kombinovati različite vidove energije i ne rasipati energiju.Opstanak narednih generacija zavisi od toga kako i na koji način se odnosimo prema energiji. Lako iskoristive energije nema u izobilju i ona je sve skuplja i teže dostupna, bez obzira što je energija svuda oko nas.

 

Budimo humani i druzimo se!!!

Postoji jedna lijepa misao koja kaže „Niko nije postao siromašan dajući drugima“. To je moto i naše škole koja se uvijek odazivala humanitarnim akcijama. Danas smo ovdje da pružimo podršku Anđeli Petrović i da joj poželimo uspješno liječenje i brz oporavak. Ovu humanitarnu akciju uveličaće i vokalna grupa „Naša škola“. Oni će izvesti poznate kompozicije i nadam se da ćemo zajedno sa njima svi zapjevati. I to nije sve!!! U organizaciji Učeničkog parlamenta održaće se i Dan čokolade s ciljem da nam u ustima ostane sladak ukus od odlazeće i da slatko počnemo narednu godinu. Uživajte i svima srećna i uspješna Nova godina.

 

Novogodišnji bazar “Priroda i drugari”

Učestvovali smo na novogodišnjem bazaru “Priroda i drugari” koji organizuje Prirodnjački muzej u saradnji sa obrazovno-vaspitnim ustanovama. Sredstva od prodaje su uplaćena za liječenje djevojčice Anđele Petrović iz Kotora. U okviru humanitarne akcije „Punim jedrima za Anđelu“ od ponedjeljka, 26. decembra biće u funkciji broj 14543 za slanje sms poruka. Broj je aktivan za sve tri mreže, Crnogorski Telekom, m:tel i Telenor mrežu, a cijena poruke je 1euro.

 

 

POSJETA MINISTRA PROSVJETE I MINISTARKE EKONOMIJE 

Posjeta ministra prosvjete dr Damira Šehović i ministarke ekonomije Dragice Sekulić JU Srednja stručna škola "Spasoje Raspopović" Kroz Program energetske efikasnosti u javnim zgradama, u rekonstrukciju obrazovno-vaspitnih ustanova do sada je uloženo oko 19 miliona eura. Značaj ulaganja u obrazovnu insfrastrukturu je jedan od prioriteta, zaključeno je tokom posjete ministra prosvjete dr Damira Šehović i ministarke ekonomije Dragice Sekulić JU Srednja stručna škola "Spasoje Raspopović" u kojoj je realizovan Program energetske efikasnosti u javnim zgradama u 2016. godini.

 

Obnova klupa u školskom dvorištu

Predstavnici Učeničkog pralamenta obnovili klupe u školskom dvorištu

 

Jednodnevni izlet na kraju dobrotvorne akcije „Knjiga drugu“ 

Za odjeljenje koje donese najveći broj knjiga oraganizovaćemo jednodnevni izlet i to 17. 12. 2016. g. Dogovorena maršuta je obilazak Duklje, vidikovca u blizini Podgorice.

 

Tradicionalna međunarodna atletska trka Oslobođenje Podgorice - "

Ukupan plasman skola – trece mjesto. Ucestvovali – Nikolina Grba i Nikoleta Rovcanin.

 

 

"Prevencija bolesti prljavih ruku" 

Jedan od osnovnih nacina prevencije bolesti prljavih ruku jeste njihova higijena. Svi peremo ruke, ali da li je taj nacin pranja ispravan? Ucenici odjeljenja I7 su na casu higijene napravili edukativni pano o pravilnom pranju ruku.Pripremili su mini uputstva o pravilnom pranju ruku i zalijepili ih u djackom toaletu radi skretanja paznje svim ucenicima na znacaj pravilne higijene ruku u cilju prevencije bolesti koje se na taj nacin prenose.

Svjetski dan zaštite životinja je 04.10.

U svijetu se sprovode različite aktivnosti koje ukazuju na značaj zaštite životinja. Svakodnevno smo svjedoci različitog lošeg ophođenja prema njima, kao I njihovog stradanja. Njegovim obiljžavanjem željeli smo da promovišemo  zaštitu životinja i brigu o njihovoj dobrobiti. Životinje su ravnopravni stanovnici naše planete, i trebalo bi ih poštovati kao sebi ravne. Imaju  pravo na život. Osjećaju  bol , pate , doživaljavaju stres  a ne plaču. Ne  moramo dodatno otežavati dovoljno težak položaj koji im je priroda nametnula.

Učenici  članovi ekološke sekcije su obilježili taj dan tako kroz niz aktivnosti:

-              upoznali su prava I slobode životinja, kroz niz informacija koje im je pripremila prof. ekologije.

-              Fotografisali su životinje, nakon čega su izradili fotografije  I donijeli za mini izložbu.

-              Napravili su edukativni  poster na  hameru sa fotografijama koje su oni fotografisali .

 

1.decembar Svjetski dan borbe protiv SIDE 

U cilju promocije zdravih stilova zivota i očuvanju zdravlja danas smo kroz niz aktivnosti obiljezili 1.decembar Svjetski dan borbe protiv SIDE. Prezentacija, izrada zidnih plakata,podjela flajera , pravljenje i stavljanje crvene vrpce znaka borbe protiv SIDE\HIV-a...

 

 

Žurka...

Kao završna aktivnost humanitarne akcije "Knjiga drugu" organizovana je žurka u prostorijama škole...

 

 

Školski sportski turnir u fudbalu 

Povodom Dana srednjoškolaca organizovan je školski sportski turnir u fudbalu i košarci kao jedna od aktivnosti iz planiranog "maratona" aktivnosti kojim će se obilježiti Dan srednjoškolaca.

 

 

„Obuka i zapošljavanje osoba sa invaliditetom” 

JU Srednja stručna škola “Spasoje Raspopović” sarađivala je sa NVU STAZE kao izvođač obuke u okviru projekta „Obuka i zapošljavanje osoba sa invaliditetom”. Direktorica Ljeposava Vuksanović uručila je sertifikate za lica koja su u period od 01.02.-31.03.2016. godine uspješno završila obuku kroz “Program obrazovanja za osposobljavanje za zanimanje izrađivač/ica jednostavnih ukrasnih predmeta i nakita”, u trajanju od 200 sati. Projekta se finansira iz Poziva za sprovođenje projekata zapošljavanja lica sa invaliditetom, profesionalne rehabilitacije i aktivne politike zapošljavanja ovih lica Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

 

 

AKCIJA PRIKUPLJANJA KNJIGA „KNJIGA DRUGU!“ 

Kako bi pokazali humanost, usmjerenost na potrebe drugih, predstavnici Učeničkog parlamenta u saradnji sa psihologom Snežanom Rovčanin, organizovali su dobrotvornu akciju „Knjiga drugu“, koja ima za cilj sakupiti što veći broj knjiga (stručna literatura, lektira, bestseleri...). Svrha akcije jeste pokloniti stručnu literaturu učenicima kojima je potrebna, a bibliotetski fond učiniti bogatijim. Akcija traje od 7.11. do 11.11. 2016. godine. Kao glavnu nagradu za odjeljenje koje donese najveći broj knjiga oraganizovaćemo jednodnevni izlet. Kao završna aktivnost akcije planirana je žurka u prostoriji škole. Pored učenika koji će biti zadužen za puštanje muzike, pozvani su učenici koji imaju umijeće sviranja gitare, violine i harmonike. Očekuje se i prisustvo profesora koji bi na taj način pružili podršku učenicima. Od značaja je naglasiti da su se pomenutim aktivnostima priključila dva učenika koja zvanično nisu predstavnici Učeničkog parlamenta. Kako Zajednicu učenika čine svi učenici škole smatrali smo da je od bitnog značaja podržati njihov angažman i dati im priliku da pokažu svoje vještine i doprinesu boljem funkcionisanju pripremnih radova za akciju. Sveukupni promotvni materijal nastao je kao produkt kreativnosti, mašte i upornosti angažovanih učenik. Profesorica Aleksandra Ćetković sa učenicima grafičkog smjera osmislila je plakat kampanje. Na jednom panou izdvojeni su citati, odlomci iz pjesama i proznih djela poznatih pisaca. Takođe je na vratima svake učionice zalijepljena po jedna misao određenog autora. Svrha ove aktivnosti jeste učenicima učiniti vidljivijim i dostupnijim velika djela i podstaći ih da čitaju i pokrenuti ih da razmišljaju iz različitih perspektiva. Kao glavni plakat jeste djelo dvije učenice koji daje objašnjenje i obavještenje o akciji i ujedno najviše skreće pažnju zbog masivnosti i raznobojnog sadržaja. Dobiti za učenike Učestvujući u pomenutim aktivnostima, učenici su pokazali: - inicijativu, - istraživačke sposobnosti, - kreativnost, - empatiju, - usmjerenost na druge, - zainteresovanost za probleme vršnjaka, - „potrošili“ su slobodno vrijeme na produktivan način i nisu bili i situaciji „bježanja“ u disfunkcionalna ponašanja usled dosade, - svoje vještine i sposobnosti...

 

Svjetski dan zdrave hrane

14.10. 2016., 15.10.2016. - Obilježen Svjetski dan zdrave hrane Prema kalendaru zdravlja 16.oktobar se obilježava kao Svjetski dan zdrave hrane. Slogan ovogodišnjeg Svjetskog dana hrane: „Bezbjednost hrane u svijetu – klimatske promjene i energija biljnog svijeta“. Značaj slogan je skretanje pažnje da u uslovima globalnog zagrijavanja i zagađivanja planete, zaštita izvora i bezbjednosti hrane ima izuzetnu važnost u zaštiti i očuvanju zdravlja ljudi. Naša skola se pridružila obilježavanju ovog datuma organizujući niz aktivnosti: predavanja , vršnjačko učenje,radionice, postavku I degustaciju zdrave hrane, pješačenje,sakupljanje ljekovitog bilja , časove u prirodi. Osnovni cilj nam je bio promovisanje zdravih životnih navika- zdrave hrane , pravilne ishrane u kombinaciji sa fizičkom aktivnošću, boravak u prirodi. Profesorica A. Babović je govorila o značaju zdrave hrane u ishrani, navela preporuke za bezbjednost hrane, uticaju poljoprivrede kao jednog od velikih pokretača klimatskih promjena. Skoro 30 do 40 odsto hrane koja se proizvede u svijetu nikada se i ne pojede, zato što se ta hrana pokvari nakon žetve i tokom transporta i kasnije se baca, dok broj gladne djece raste. Učenice Biljana Ojdanić I Sara Mikić II1 su uz zanimljivu prezentaciju govorile o značaju pravilne ishrane . Nakon čega su učenici računali indeks tjelesne mase BMI I procjenjivali stanje uhranjenosti, analizirali piramidu ishrane I piramidu fizičke aktivnosti. Na osnovu tabele ” Izbor zdrave I nezdrave hrane“ učenici su procjenjivali u koju zonu spada njihov način ishrane. Učenici su donijeli vocke na casu I na kraju uživali u konzumaciji istih. Nakon aktivnosti u skoli, članovi ekološke sekcija I sekcije svijet hortikulture kao I učenici I4; II4;III3 Poljoprivredni tehničari, II2 Hemijski laboranti, II3 Grafički tehničari su obišli brdo Gorica, gdje su profesori D.Milunović I A.Jovović upoznali učenike sa značajem ljekovitih biljaka, načinima sakupljana I njihovom upotrebom. Profesorica biologije I ekologije A .Babović je govorila o značaju biljaka za život I značaju očuvanja staništa. Učenik Miladin Knežević I4 je prenio svoja znanja o pripremi raznih preparata meda I bilja , I podijelio recept za liječenje bronhitisa ( stavljanje šišarki crnog bora u med ). Učenici su imali priliku da povezu teoretska znanja sa praktičnim , prošire postojeća znanja i da uče u prirodi. Bili su I fizički aktivni, osim pješačenja oprobali su i sprave za vježbanje. Aktivnosti Eko-škole su realizovana kroz sekcije : svijet hortikulture, ekološka sekcija I izborne predmete: pčelarstvo, ljekovito I začinsko bilje , zastita prirode I životne sredine Crne Gore i predmet biologija, ekologija i zaštita životne sredine. Koordinator Eko – škole Aleksandra Babović

 

Odlični učenici 2015/2016.

Dan krapa - 

Na poziv TO Podgorica učestvovali smo na manifestaciji "Dan krapa". 4.6.2016.

 

 

Posjeta laboratorijama MTF-a

Posjeta laboratorijama Metalurško-tehnološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore Učenici odjeljenja II-1 (Tehničar zaštite životne sredine) i III-1 (Hemijski laborant i Hemijsko-tehnološki tehničar) posjetili su laboratoriju za opštu i neorgansku hemiju i analitičku hemiju. Utorak, 31.05.2016. Učenici odjeljenja II-3 (Tehničar metalurgije) i II-5 (Obrađivač plemenitih metala) posjetili su laboratorije za metalografiju, ispitivanje metala i termičku obradu. Srijeda, 01.06.2016.

 

 

Očistimo Crnu Goru za jedan dan 

Akciji su se priključili članovi ekološke sekcije i odjeljenje I-1 - tehničari zaštite životne sredine.

 

Snimanje sportske navijačke pjesme 

Snimanje unaprijeđene verzije sportske navijačke pjesme. Stručni savjeti: Vjera Nikolić. Studio Mihe Radonjića Pjevaju: Nevena Čađenović, Anastasija Kaluđerović, Jelena Stjepanović. Navijači: Minas Babić, Nemanja Krstović, Branko Balšić, Nikola Petrić, Rakić.

 

 

Zavod za metrologiju 

Potpisivanje Ugovora o obavljanju profesionalne prakse i posjeta učenika. Ugovor su potpisali prof.dr Vanja Asanović direktorica Zavoda za metrologiju i Ljeposava Vuksanović, direktorica JU Srednja stručna škola "Spasoje Raspopović". 18.05.2016.

 

 

Emisija "5 do 5"

Predstavljanje hora, u dosadašnjem sastavu, na Atlas televiziji.

 

 

Prvenstvo Podgorice u pružanju prve pomoći

15.05.2016.

 

 

Dan škole 

Obilježavanje jubileja - 70 godina od postanka naše obrazovne institucije. 10.05.2016. KIC "Budo Tomović"

 

Sajam suvenira 

Prihod doniran NVO Fenix – Udruženju roditelja djece oboljele od kancera. 18.05.2016.

 

Sajam stručnog obrazovanja

12.05.2016.

 

11. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

 

Preduzetnički klub "Kredenac" 

U organizaciji Centra za stručno obrazovanje odnosno Servis centra preduzeća za vježbu, Ministarstva prosvjete i uz podršku austrijske organizacije KulturKontakt 05.maja,2016.godine, u prostorijama Gimnazije "Slobodan Škerović" u Podgorici, održan je IV Nacionalni sajam učeničkih preduzeća za vježbu i preduzetničkih klubova iz Crne Gore.

 

 

Prezentacija škole... 

U okviru 11. međunarodnog podgoričkog Sajma knjiga i obrazovanja (od 9. do 15. maja u garažnom dijelu tržnog centra Delta City), učenici i profesori JU Srednja stručna škola "Spasoje Raspopovć" održali su prezentaciju škole. Prisutnima se obratila direktorica Ljeposava Vuksanović, prikazan je informativni film o školi, prezentovana zanimanja za koje je raspisan konkurs za upis učenika u I razred i izvedena demonstarcija – „Zanimljiva hemija“ kao i degustacija "čipsa od jabuka".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Festival recitatora 

27.04.2016. Capital Plaza Bošković Nikolina Mirko Banjević: Zavjet Aleksandar Ivanović: Ljudi sjenke Čogurić Milica Jovan Ducić: Pesma ženi Desanka Maksimović: Strepnja. Raković Danijela Velimir Rajić: Na dan njenog vjenčanja Vladisav Petković Dis: Možda spava

 

“Njihov osmijeh vrijedi više” 

Humanitarna akcija Učeničkog parlamenta – “Njihov osmijeh vrijedi više”. Članovi učeničkog parlamenta naše škole uključili su se u omladinsku humanitarnu akciju za pomoć djeci iz dječjeg doma “Mladost” u Bijeloj – “Njihov osmijeh vrijedi više”. Članovi parlamenta motivisali su odjeljenske zajednice da organizuju prikupljanje sredstava. Prikupljena sredstva su iskorišćenja za kupovinu odjeće i obuće koja su donirana djeci u Bijeloj.

 

 

Dan otvorenih vrata 

Srednja stručna škola „Spasoje Raspopović“ je organizovala manifestaciju Dan otvorenih vrata u okviru koje su školu posjetili učenici završnih razreda više osnovnih škola iz Podgorice - OŠ „Branko Božović“, OŠ „Vladimir Nazor“, OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin“, OŠ „Pavle Rovinski“, OŠ „Vlado Milić“. To je bila prilika da se učenici završnih razreda osnovnih škola kao i njihovi roditelji upoznaju sa obrazovnim programima koje nudi naša škola kao i da upoznaju mogućnosti za realizaciju tih programa - opremljenost školskih laboratorija i radionica. Takođe, prisutvovali su prezentacijama koje su učenici pojedinih smjerova organizovali za buduće srednjoškolce.

 

Takmičenje “Pažnja, klima se mijenja” 

Učenici naše škole su učestvovali na foto konkursu na temu "Pažnja, klima se mijenja!" koji su organizovali Glavni grad Podgorica i Foto klub ,,PhotoCG" u okviru projekta "Energetski dani Podgorice 2016." Konkurs je bio otvoren za sve fotografe iz Crne Gore i svijeta. U martu i aprilu su tekle pripreme radova za takmičenje, biranje najboljih i učešće na takmičenju. Učenici su izučavali u svojoj okolini da li postoje klimatske promjene I bilježili svojim aparatima.Na takmičenju su osim ekološke sekcije mogli učestvovati svi zainteresovani učenici . Mentor za pripremu radova je prof. Aleksandar Babović. Posalali smo 11 radova od osam autora. Na konkurs je pristiglo ukupno 119 radova od 41 autora. Žiri koji je radio u sastavu: Ljiljana Karadžić - istoričarka umjetnosti, Stevo Vasiljević – fotograf, Dejan Kalezić – fotograf , odabrao je 34 rada od 24 autora koji će biti štampani i izloženi. Odabrani su radovi naših učenika za izložbu: “Odbrojavanje” Stefan Devedžić ,, Život u magli" Nikolina Ivanović ,, Drvo u srcu" Ksenija Ivanović Izložba će biti postavljena u EU Info Centru. Dodijeljena je zahvalnica profesorici Aleksandri Babović za angažman na popularizaciji fotografije i podsticanje učenika na učešće na foto konkursu ,,Pažnja, klima se mijenja".

 

 

Mladi eko-reporteri u Crnoj Gori 2016. 

TAKMIČENJE “MLADI EKOREPORTERI” Učenici naše škole su učestvovali na nacionalnom konkursu„Mladi eko-reporteri” koji organizuje nevladina organizacija EKOM - Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori” devetu godinu zaredom u sklopu programa Fondacije za ekološku edukaciju (FEE). U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, tema ovogodišnje kampanje je bila „Drveće za planetu”, što je i slogan ovogodišnjeg Dana planete Zemlje. Priprema je tekla tokom školske godine u okviru ekološke sekcije I redovne nastave biologije, ekologije I zaštite životne sredine kroz projektni rad Ekologija iz našeg ugla. Učenici su imali zadatak da istraže neki lokalni ekološki problem i ukažu na značaj očuvanja životne sredine. Učenike je pripremala prof Aleksandra Babović. Poslali smo 29 radova, od čega su u užu konkurenciju ušlo 18 radova. Na ovogodišnje takmičenje stiglo oko 550 radova. Nakon selekcije, u konkurenciji za nagrade u 2016. godini bilo je ukupno: 42 teksta, 190 fotografija i 40 video radova. Pristigle radove je početkom aprila 2016. vrednovao četrnaestočlani nacionalni žiri i odabrao najbolje u kategoriji fotografije, članci i video radovi u tri tematske cjeline: “biodiverzitet i predjeli”, “mladi ekoreporteri” i “drveće za planetu”. Svečana dodjela nagrada je obavljena na Dan planete Zemlje, u petak 22. aprila u 12.00 u Ministarstvu održivog razvoja i turizma u Podgorici. NVO ”EKOM” dodjelila je i priznanja za ekološko angazovani rad, jedno od njih je dobila naša SSŠ "Spasoje Raspopović" kao I priznanje za učešće sa preko 20 učeničkih radova u program “Mladi eko-reporteri” u 20016. godini. Učenici naše škole su postigli značajne rezultate I to: KATEGORIJA : BIODIVERZITET i PREDJELI II nagrada: „Zub vremena“ – (fotografija) Teodora Roganović III2 KATEGORIJA: “MLADI EKOREPORTERI” II nagrada: “Put bez povratka”- (fotografija) Nikolina Perazić II1 III nagrada: “Tabla upozorenja”- (kratka vijest) Ksenija Ivanović IV2 Pohvala: “Zagađenju mora na put se stati mora”- (kratka vijest) Andrea Jovanović I1 Od 22. aprila na web stranici www.mladi-ekoreporteri.org.me, mogu se pogledati odabrani radovi ovogodišnje produkcije, i obaviti on-line glasanje do 05. juna, kada će na Svjetski dan zaštite životne sredine biti proglašeni najbolji radovi po mišljenju publike. Radovi naših učenika koji su ušli u užu konkurenciju i za koje možete on-line glasati: EKOLOŠKE FOTOGRAFIJE „Drveće za spas“ – Lazar Radulović „Kakav pogled na kanjon“ – Nikoleta Rovčanin „Ljepota u oku nemir u duši“ - Marija Šćepanović „Pista za otpad“ –Nemanja Krstović „Put bez povratka “– Nikolina Perazić „Što je lijep ovaj svijet“- Stefan Devedžić „Što je moje to je tvoje“ – Milena Đuričković „Tri u jedan“ – Matija Mrkić „Za milenijum“ – Filip Vukčević KATEGORIJA VIJEST - KRATKE FORME “Ekološki sat otkucava” – Filip Vukčević, Milica Čogurić “Tabla upozorenja” - Ksenija Ivanović “Zagađenju mora na put se stati mora” - Andrea Jovanović KATEGORIJA FOTOGRAFIJE BIODIVERZITETA “Crnogorski Kened”i – Jelena Krivokapić “Ekološka legenda” – Jovana Knežević “Ljepota podzemnog svijeta”- Jelena Stjepanović “Odmor za dušu” – Jovana Zlatičanin “Pegaz” – Mina Bukilić “Zub vremena” – Teodora Roganović Nagradjeni ucenici na nacionalnom takmicenju Mladi ekoreporteri: Ksenija Ivanovic IV4, Teodora Roganovic III2, Nikolina Perazic II1, Andrea Jovanovic I2.

 

 

VI školsko takmičenje učenika obrazovnog programa Pekar

Cilj takmičenja je prezentovanje i samostalna primjena u praksi znanja i vještina, razvijanje takmičarskog duha i popularisanje zanimanja. Takmičenjem je predviđen praktičan rad ( izrada kroasana od kvasnog lisnatog tijesta) i pismena priprema(receptura, plan rada,zapažanja). Prvo mjesto je osvojio takmičarski tim u sastavu: Dašić Sanja, Tomanović Pavle i Mugoša Nemanja. Drugo mjesto je osvojio takmičarski tim u sastavu: Hot Edin i Radončić Adnan Treće mjesto je osvojio takmičarski tim u sastavu:Mićović Suzana, Bulatović Vanja i Sadiković Ćama. U kategoriji najbolje oblikovani kroasan 1.mjesto je osvojio Hot Edin 5.04.2016.

 

ŠKOLKSE SPORTSKE IGRE – LIGA SREDNJIH ŠKOLA PODGORICE

Ukupan plasman škole – III mjesto GLAVNI GRAD PODGORICA SEKRETARIJAT ZA KULTURU I SPORT ŠKOLKSE SPORTSKE IGRE – LIGA SREDNJIH ŠKOLA PODGORICE Ukupan plasman škole – III mjesto Ekipni plasman - učenice sš II mjesto Ekipni plasman - učenici sš V mjesto PRAVO UČEŠĆA NA DRŽAVNOM PRVENSTVU IMA EKIPNI POBJEDNIK I POBJEDNICI PO DISCIPLINAMA. Skok u dalj – Radović Marija – SSŠ”Spasoje Raspopović” Štafeta –učenice 4x100m – SSŠ” Spasoje Raspopović” ATLETIKA - UČENICI 100 m 2. mjesto Babić Nikola SŠ“Spasoje Raspopović“ 12,06 Štafeta 4 x 100 2. mjesto SREDNJE ŠKOLE - UČENICE 100m 2.mjesto Krstović Stefana SŠ“Spasoje Raspopović“ 3.mjesto Zlčatičanin Jovana SŠ“Spasoje Raspopović“ Štafeta 4 x 100 1. mjesto SŠ“Spasoje Raspopović“ Skok u dalj 1. mjesto Radović Marija SŠ“Spasoje Raspopović“

 

 

Konfekcijski tehničari posjetili modnu reviju Marine Banović 

Crnogorska kreatorka Marina Banović - Džuver, u restoranu “Stara kuća” u Podgorici, predstavila svoju novu kolekciju “Tango, da” u okviru samostalne revije. Učenici odjeljenja I-2, III-2 posjetili su reviju u pratnji profesorice Marije Stanković. Reviji je prethodio i kratki film Nikole Novovića koji je predstavio crnogorsku kreatorku i njen rad, a nakon nastupa Monike Knezović, koja je na sebi imala kreaciju Banović - Džuver, počela je i revija od 40 ručno izrađenih modela. Kolekcija je izrađena od plemenitih i prirodnih materijala kao što su svila i vuna, pretežno u crvenoj i crnoj boji, ali su se u kolekciji mogle vidjeti i kreacije u bež, bijeloj i roze. Bogat i raznovrstan program u okviru kojeg su nastupiti i profesionalni plesači Slobodan i Jelena Vukčević iz plesnog kluba “Sonrisa”, i frizer Ivana Vukčevića, čiji je tim bio zadužen za frizuru i šminku manekenki. Reviju je pratila i izložba dvadesetak slika pretežno velikog formata Ivane Tiodorović. Učenici odjeljenja I-2, III-2 posjetili su reviju u pratnji profesorice Marije Stanković. 03.04.2016.

 

 

Prvo državno takmičenje iz prehrambene tehnologije 23.4.2016 

Danas se održava prvo državno takmičenje srednjih stručnih i mješovitih škola koje realizuju programe iz oblasti poljoprivrede i prehrambene tehnologije. Takmičenje organizuju Ministarstvo prosvjete, Centar za stručno obrazovanje Crne Gore, Ispitni centar u saradnji sa JU Srednja strucna skola "Spasoje Raspopovic" - Podgorica, a pod pokroviteljstvom Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja. Na takmičenju učestvuju ekipe: JU Srednja poljoprivredna škola Bar, JU Srednja mješovita škola Andrijevica, JU Srednja stručna škola Bijelo Polje, Javna ustanova Srednja stručna škola - Nikšić, JU Srednja stručna škola "Spasoje Raspopović"

U subotu, 23. aprila održano je Prvo državno takmičenje srednjih stručnih i mješovitih škola koje realizuju programe iz oblasti poljoprivrede i prehrambene tehnologije. Takmičenje su organozovali Ministarstvo prosvjete, Centar za stručno obrazovanje Crne Gore, Ispitni centar u saradnji sa JU Srednja strucna skola "Spasoje Raspopovic" - Podgorica, a pod pokroviteljstvom Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja. Na takmičenju su učestvovale ekipe: JU Srednja poljoprivredna škola Bar, JU Srednja mješovita škola Andrijevica, JU Srednja stručna škola Bijelo Polje, Javna ustanova Srednja stručna škola - Nikšić, JU Srednja stručna škola "Spasoje Raspopović". Takmičenje se sastojalo iz teorijskog i praktičnog dijela. Naša škola je zauzela Prvo mjesto u praktičnom dijelu. U ukupnom plasmanu zauzeli smo Drugo mjesto. Škola je dobila Zahvalnicu za izuzetnu organizaciju takmičenja.

 

Saopštenje: Proglašeni najbolji radovi učenika JU SSŠ „Spasoje Raspopović“ na Konkursu "Reciklaža metalnih proizvoda“

Description: Saopštenje: Proglašeni najbolji radovi učenika JU SSŠ „Spasoje Raspopović“ na Konkursu "Reciklaža metalnih proizvoda“

 

U JU Srednja stručna škola „Spasoje Raspopović“ u utorak, 12. aprila dodjeljene su nagrade autorima najboljih radova nagradnog Konkursa "Reciklaža metalnih proizvoda“, sekcije „Društvo reciklera“. Prvo mjesto osvojio je Vojislav Popović, učenik odjeljenja IV-3, drugo mjesto osvojila je Dejana Mrkić, učenica odjeljenja II-3, treće mjesto osvojio je Stefan Bujišić, učenik odjeljenja IV-3, a specijalno priznanje za doprinos akciji Reciklaža metala i redovno učešće na nagradnom konkursu žiri je dodjelio prošlogodišnjoj pobjednici Anđeli Radonjić učenici odjeljenja IV-1.

Konkurs je dio projekta „Reciklaža metala“ koji pored konkursa uključuje i akciju sakupljanja limenki i otkup u Reciklažnom centru u Podgorici.

Drugu godinu zaredom u realizaciji nagradnog konkursa JU Srednja stručna škola „Spasoje Raspopović“ sarađuje sa društvom Deponija d.o.o. – Reciklažnim centrom iz Podgorice kao socijalnim partnerom.

Na konkursu su učestvovali učenici programa Tehničar metalurgije i Tehničar zaštite životne sredine koji u toku školovanja stavljaju akcenat na proces reciklaže i ekološke dobrobite tog procesa.

Oko 20 prispjelih radova potvrdilo je da učenici imaju razvijenu svijest o značaju reciklaže i razumiju dobrobiti ovog procesa.

Škola pridaje veliki značaj radu sekcija, vannastavnim aktivnostima učenika i saradnji sa lokalnom zajednicom i nastaviće da daje podršku za realizaciju ove akcije kroz obezbjeđenje potrebnih sredstava i prostora u školi.

 

Maturanti JU Srednja strucna skola "Spasoje Raspopovic" - Podgorica pokazali su human gest i darovali najdragocjeniji poklon! #darujkrv

 

Gostovanje preduzetnika 

Odjeljenja IV-3 i III-2 programa Konfekcijski tehničar, posjetio je preduzetnik, student dizajna i uspješan maneken, sa međunarodnom karijerom Nemanja Čalić kao predstavnik poslodavca/partnera naše škole - tekstilne firme “Dress-Press”. Cilj posjete je razmjena iskustava, stavova, vještina, znanja kao i motivacija učenika. Učenici su se upoznali sa iskustvom gosta u započinjanju biznisa, putu ka uspjehu, načinu rada, problemima, izazovima, donošenju odluka, odnosu sa klijentima, prednostima sopstvenog biznisa.

 

Ultra maraton – Montenegro 2016. 

U kategoriji Učenice srednje škole – naše učenice su osvojile prva tri mjesta: Nikoleta Rovčanin I mjesto, Milica Vlahović II mjesto, Jovana Zlatičanin III mjesto. U kategoriji Škole – ekipno - treće mjesto.

 

Testiranje bazične inteligencije učenika - utorak, 22.mart 2016. 

JU Srednja stručna škola “Spasoje Raspopović” u saradnji sa Mensa Crna Gora organizovala je testiranje bazične inteligencije učenika. Testiranje je besplatno za učenike koji na dan testiranaj imaju 16 i vise godina. Time se nagrađuju djeca koja su se istakla svojim znanjem, rezultatima i talentom.

 

Sajam suvenira 2016. 

Na sajmu se izlažu proizvodu izrađeni na časovima praktične nastave i kroz aktivnosti Preduzetničkog kluba. Na štandu naše škole će se naći: nakit i suveniri od metala, prirodni sapuni, krede, grafički proizvodi (blokovi, notesi, bukmarkeri, čestitke), proizvodi od tekstila (rajfovi, trakice, neseser, pletene narukvice..), voćne rakije sa dodacima meda i aromatičnog bilja, prirodni čajevi (nana, neven i kamilica), ukrasne svijeće, dekupaž...

 

POSJETA PRIRODNJAČKOM MUZEJU 

U srijedu 24.02.2016.godine učenici I1 i I5 odjeljenja sa profesoricama Aleksandrom Babović, Tamarom Mišurović i Ivanom Ćetković posjetili su Prirodnjački muzej Crne Gore. Učenici su vidjeli holograme praistorijskog života na prostorima Crne Gore, fosilnu sobu u kojoj se nalazi izbor paleontoloških nalaza, fragment morskog života Jadranskog mora, dioramu Skadarskog jezera, insektarijum, zbirku gljiva i mahovina, galeriju fotografija. Sa posebnom pažnjom posmatrali su vitrinu Crni orao, ugrožene vrste kojoj prijeti izumiranje. Izloženi orao nazvan Bruzda odašiljačem je opremljen u Poljskoj, ali je svoje putovanje neslavno i naočigled čitave javnosti završio u Crnoj Gori. Edukativna zabavna soba je mjesto u kojoj su se učenici najviše zadržali provjeravajući znanje kroz razne kvizove, igrice… Posjeta je organizovana u okviru vannastavnih aktivnosti sa ciljem dodatnog razvijanja interesovanja učenika za biologiju i radi kvalitetnije edukacije učenika.

 

Međunarodni dan Maternjeg jezika

JU Srednja stručna škola „Spasoje Raspopović“ obilježila je Međunarodni dan maternjeg jezika, u petak, 19. februara 2016. godine u 12 sati u prostorijama škole Međunarodni dan maternjeg jezika se od februara 2000. obilježava u cilju promovisanja bogatstva jezika širom svijeta, jezičke i kulturne raznolikosti. Ovaj dan nas podsjeća na vrijednosti sopstvenog jezika i kulture, a takođe podstiče obilježavanje raznovrsnog jezičkog i kulturnog nasljeđa svih ljudi u našoj zemlji. Naši učenici i Aktiv crnogorskog-srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti dali su svoj doprinos proslavi ovog važnog datuma. Na pozornici su se predstavili članovi dramske i recitatorske sekcije. 1. Poslanicu Svetog Petra Cetinjskog – „Crnogorci“ kazao je Jokić Filip. 2. Stihove iz Gorskog vijenca, tačnije „San Vuka Mandušića“ – govorila je Novović Jelena. 3. Još nekoliko riječi o vladici Radu. Odlomak iz knjige Ljubomira Nenadovića „Pisma iz Italije“ – pročitali su Vukčević Filip, Pejović Filip i Rajović Andrija. 4. Milorad Stojović je pisao o vojvodi Marku Miljanovu. Iz knjige „Naš savremenik Marko Miljanov“ – odlomak kazuje Andrea Kaluđerović. 5. „Pesmu ženi“ Jovana Dučića recituje Čogurić Milica. 6. Da su o našoj Crnoj Gori pisali i „izvanjci“ potvrđuje pjesma Vladimira Visockog – „Crna Gora“ (sa ruskog preveo Vukale Đerković) – Kaluđerović Andrea. 7. Aleksandar Ivanović – „Ljudi sjenke“ – Ksenija Ivanović. 8. Risto Ratković – „Ikona“ – Novović Jelena. 9. Bošković Nikolina govoriće pjesmu „Zavjet“ Mirka Banjevića. 10. Poetski govor Radjalda Kiplinga kazaće nam Filip Pejović.

 

Humanitarna akcija 

Članovi Učeničkog parlamenta i učenici obrazovnog programa Pekar donirali su Narodnoj kuhinji više od 50 kutija čajnog peciva koja su proizvedena u školskoj pekari. Peciva čine slatki ukrasi i grisini sa začinskim biljem. 25.12.2015.

 

Trofej Podgorice 2015. Memorijal „Veliša Mugoša“

Osvojeno ekipno III mjesto u disciplini SREDNJE ŠKOLE. Pojedinačno: Miloš Raičević I mjesto – disiplina 1500 metara. Branko Balšić IV mjesto.

 

 

U Srednja stručna škola „Spasoje Raspopović“ u saradnji sa Turističkom organizacijom Podgorice organizovala je Novogodišnji bazar koji će biti otvoren do 23. decembra u Capital Plazi u Podgorici

Novogodišnji bazar 2015.

Na štandu naše škole biće izloženi radovi učenika sa časova praktične nastave i članova Preduzetničkog kluba – ukrasni predmeti rađeni dekupaž tehnikom, nakit i suveniri, sapuni, krede, svijeće, pregrambeni proizvodi, čestitke, bukmarkeri, tekstilni ukrasni proizvodi..

 

Tehničari zaštite životne sredine "okitili" hemijsku jelku!

Hemičari se pripremaju za novogodišnje praznike. Želimo da nam iduća godina bude bolja i veselija kao raznobojni rastvori u mjernim balonina...

Posjeta Agenciji za zaštitu životne sredine 

Tehničari za zaštitu životne sredine posjetili 03.12.2015. posjetili Agenciju za zaštitu životne sredine. Cilj posjete je bio upoznavanje učenika sa radom te institucijije, proširivanje i obogaćivanje postojećeg znanja koje se tiče zaštite prirode i životne sredine u Crnoj Gori. Dobrodošlicu nam je poželjela, Lidija Šćepanović pomoćnica direktora i rukovodilac Sektora za zaštitu prirode, monitoring, analizu i izvještavanje, koja je upoznala učenike sa organizacionom strukturom, nadležnostima i poslovima koji se obavljaju u Agenciji za zaštitu životne sredine. Od strane dr Seada Hadžiablahovića, samostalnog Savjetnika I – istraživača botanike, dr Ruže Ćirović, samostalne savjetnice I – istraživača za herpetofaunu i mr Biljane Telebak - samostalne savjetnice I – istraživača za malakofaunu, učenici su upoznati sa načinom prikupljanja informacija o biljnim i životinjskim, posebno rijetkim vrstama, te odgovarajućom naučnom obradom informacija koje se dobijaju na terenu i u laboratoriji.Potom su učenici obišli prostorije u kojima su smješteni: Generalni Herbar Crne Gore i Laboratorija Agencije za zaštitu životne sredine. Tom prilikom učenicima je predstavljen projekat: „Uspostavljanje i stavljanje u funkciju Nacionalnog herbara Crne Gore” u okviru projekta „Izgradnja kapaciteta za integracijske globalne ekološke obaveze u oblasti investicije/razvojne odluke”, finansiranog od strane UNDP, kao i projekat o Uspostavljanju nacionalnog indikatora “Sezonska koncentracija polena suspendovanog u vazduhu” u okviru projekta "Izgradnja kapaciteta za integracijske globalne ekološke obaveze u oblasti investicije/razvojne odluke - Jačanje svijesti građana o uticaju polena na zdravlje i uspostavljanje sistema informisanja građana o rezultatima monitoringa čestica polena suspendovanog u vazduhu". Ana Lekić, - samostalna savjetnica II za zaštitu biljnih i životinjskih vrsta, govorila je učenicima o osnovnim procedurama za izdavanje odgovarajućih dozvola, koje se tiču biljnih i životinjskih vrsta i njihovih staništa, kao i zahvata u prirodi, odnosno, životnoj sredini na području Crne Gore. Dogovoreni su dalji oblici saradnje, u smislu uključivanja i pomoći stručnih lica Agencije u obogaćivanju znanja učenika o temama koje su predmet njihovog interesovanja a koje proizilaze iz ingerencija Agencije za zaštitu životne sredine. Posjetu organizovala Profesorica Aleksandra Babović.

 

V jubilarno školsko takmičenje prehrambenih tehničara 

30.novembra 2015. god. održano je V jubilarno školsko takmičenje učenika obrazovnog profila prehrambeni tehničar. Cilj takmičenja je afirmacija znanja , vještina i kompetencija učenika , kao i potvrda kvalitetnog rada sa učenicima. Takmičenje se sastojalo od praktičnog zadatka ( određivanje sadržaja jabučne kiseline u soku od jabuke) i pismenog testa , koji je obuhvatio sadržaje stručno – teorijskih predmeta.Takmičilo se pet učenika odjeljenja III3 i pet učenika odjeljenja IV4 Prvo mjesto je osvojio takmičarski tim br.4 : Ivana Bulatović i Filip Pejović Drugo mjesto je osvojio takmičarski tim br.5 : Anđela Vilotijević i Nikolina Golubović Treće mjesto je osvojio takmičarski tim br.2 : Irena Rakočević i Zorana Đukanović Četvrto mjesto je osvojio takmičarski tim br.3 : Jelena Novović i Andrija Rajović Peto mjesto je osvojio takmičarski tim br.1 : Ksenija Ivanović i Danilo Rakočević Čestitke svim učesnicima takmičenja na pokazanom znanju !

 

Posjeta izložbi „Priroda: 34 svjetska čuda“ 

20. oktobra 2015.godine učenici iz odjeljenja l1, l4, ll1,ll2,ll3,ll4.lll3,lll4 i lV3 posjetili Centar savremene umjetnosti Crne Gore u Dvorcu Petrovića- dio stalne postavke domaćih i stranih autora i izložbu „Priroda: 34 svjetska čuda“( ugrožene biljne i životinjske vrste sa 34 biodiverzitetske lokacije)/Fondacija „Petrović Njegoš“, takođe u Dvorcu Petrovića na Kruševcu. Izložba je prvi put postavljena u Parizu i do sad su je vidjeli milioni posjetilaca u više od trideset gradova širom svijeta. Na izložbi su predstavljene posebne zone biodiverziteta svijeta, koje ne postoje u drugim krajevima svijeta a koje su danas ugrožene. Svaka zona je predstavljena posebnim posterom, na kojem su zabilježeni najtipičniji predstavnici zajedno sa regionom i lokalitetom kojem pripada. Posebnu pažnju učenika su skrenuli posteri na kojima su prikazani mediteranska foka, grbavi kit, crvenooka žaba list. U organizaciji i realizaciji posjete učestvovali Aleksandra Babović,prof. Biologije i Gordana Labović,prof.crnogorskog-srpskog,bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti.

 

Stručna posjeta grafičara 

U četvrtak, 19. 11. 2015. učenici svih razreda obrazovnog programa grafički tehničar, posjetili su: - Umjetničku galeriju „Dado Đurić“ – izložbu radova profesora Mila Grozdanića, - Muzej novca i - Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju. Cilj posjete je bila izložba radova našeg renomiranog grafičkog dizajnera, osnivača katedre grafičkog dizajna na FLU na cetinju, profesora na Likovnoj akademiji u Beogradu. Prema riječima kustosa Marjanovića, izložba je podijeljena u dva segmenta: jedan obuhvata likovna ostvarenja umjetnika (slike, grafike) nastala tokom posljednje dvije decenije, dok drugi obuhvata ostvarenja iz oblasti grafičkog oblikovanja, kao posebno važnog segmenta koji prezentuje višedecenijski rad umjetnika na likovnoj i grafičkoj opremi knjiga, kataloga, plakata, časopisa, novina, povelja, diploma, kalendara, itd. Publika će biti u prilici da se kroz posebno koncipiranu postavku upozna sa važnim elementima grafičkog oblikovanja i specifičnim tehnikama koje umjetnik koristi u svom radu. Osim Galerije posjetlili smo i muzej novca, gdje smo imali prilike da se upoznamo sa različitim valutama koje su se koristile na prostorima naše države. Grupa učenika zainteresovanih za upis na FLU je posjetila Akademiju i upoznala se sa njenim radom. Pokazali su nam izradu otiska na litografskoj presi. Posjetu Cetinju organizovale su nastavnice Jelena Kotlaja i Aleksandra Ćetković.

 

 

Posjeta - "Montemlin Šajo’’ Spuž 

Učenici I6 sa profesorima Milicom Stošić i Draganom Boričić su posjetili savremeni mlin za preradu pšenice ,, Montemlin Šajo’’ u Spužu. Čitava proizvodnja i skladišni kapaciteti su moderno opremljeni uz kompjuterski vođen i automatizovan proces proizvodnje od prijema pšenice do dobijanja finalnih proizvoda . Osim toga primjenom HCCP sistem kvaliteta ,kvalitet proizvoda je podignut na nivo sa kojim mogu da budu konkurentni na tržištu.

 

U posjeti Institutu za javno zdravlje Crne Gore

Tehničari zaštite životne sredine I-1. 24.11.2015.

 

Stručna posjeta - DOO ,,Vodovod i kanalizacija“ 

Učenicima smjerova Hemijsko tehnološki tehničar i Hemijski laborant demonstrirana je metoda brzog određivanja hlora u vodi komparatorom za hlor, određivanje mutnoće vode turbidimetrom, određivanje provodljivosti vode konduktometrom, određivanje pH- vrijednosti. Učenici su bili u prilici da vide savremene instrumente za hemijsku analizu: spektrofotometar, joski hromatograf i ICP (indukovana kuplovana plazma) sa masenim detektorom čiji im je princip rada detaljno objašnjen

 

 

Gostovanje preduzetnika

U cilju boljeg upoznavanja svijeta rada, boljeg razumijevanja socio-ekonomskog okruženja i prirode zanimanja organizovana je posjeta preduzetnika Milana Maraša, vlasnika štamparije iz Podgorice, koja se bavi dizajnom,digitalnom stampom malog i velikog formata,auto grafikom... Kroz razgovor sa preduzetnikom, učenici su informisani o prednostima i nedostacima pokretanja sopstvenog biznisa u skladu sa kvalifikacijom koju stiču tokom školovanja. Na ovaj način bolje upoznaju prirodu zanimanja – grafičara, jasno povezuju nastavne sadržaje sa primjenom u praksi što pozitivno utiče na motivaciju učenika , proširuje stečena znanja u nastavi, dobijaju informacije koje će im koristiti u budućoj karijeri. Učenici su sa velikim interesovanjem pratili izlaganja, postavljali pitanja o pokretanju biznisa, odlukama, izazovima, tržištu, konkurenciji, investiranju koje je potrebno za posao grafičara. 18.11.2015.

Ekološki sat otkucava - uključimo se svi u zaštitu šuma.

JU Srednja stručna škola „Spasoje Raspopović“ pokreće projekat: „Ekološki sat otkucava - uključimo se svi u zaštitu šuma“.
Projekat podrazumijeva sadnju 1000 sadnica četinara (crni bor) na odredjenim lokalitetima grada Podgorica (školska dvorišta) i lokacijama pod ingerencijom Uprave za šume, kroz jesenju i proljećnu sadnju.
Sadnice su obezbijeđene u okviru saradnje škole sa socijalnim partnerom/poslodavcem - Rasadnik „Lakić“.
Partneri na projektu (jesenji dio): Rasadnik „Lakić“, Ministartsvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, OŠ „Radojica Perović“, OŠ „Pavle Rovinski“.
Aktivnosti na projektu Ekološki sat otkucava - uključimo se svi u zaštitu šuma:
1. Projekat započinje u petak, 13. novembra (u 9 sati) kada će učenici sa nastavnicima, izvesti akciju pošumljavanja dvorišta Osnovne škole „Radojica Perović“ (donacija 100 sadnica).
Sledeće aktivnosti:
2. Pošumljavanje dvorišta JU Srednja stručna škola „Spasoje Raspopović“.
3. Pošumljavanje dvorišta i donacija 100 sadnica Osnovnoj školi „Pavle Rovinski“.
4. Akcija pošumljavanja lokaliteta „Radovče“ u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja.
,,Šuma može bez čovjeka - čovjek bez šume ne može,, je moto od koga želimo da krenemo sa realizacijom ovog projekta.
Sama ideja se rodila prvenstveno iz toga da živimo u ekološkoj državi, a da su šume i šumski ekosistemi pod jakim antropogenim uticajem sa mnogo negativnih poslijedica. U našem gradu ima duplo manje zelenih površina u odnosu na broj stanovnika, tropska klima, povećan broj alergičnih sugradjana samo su neke od od poslijedica sječe stabala.

Prvi dan akcije pošumljavanja

„ Ekološki sat otkucava - uključimo se svi u zaštitu šuma“. Učenici sa nastavnicima, izveli akciju pošumljavanja dvorišta Osnovne škole „Radojica Perović“ (donacija 100 sadnica). Petak,13.11.2015.

 

Stručna posjeta - Atelje Marina Banović - Džuver 

Odjeljenje I-2 - Konfekcijski tehničar. Učenice su imale priliku da vide kolekciju u izradi, sam tok i proces izrade kolekcije. Planirano je da nova kolekcija bude prikazana u decembru. Tema kolekcije je argentinski ples “Tango” Kolekcija je u crveno crnim tonovima, u početnoj fazi izrade. Tkanine koje se koriste za izradu kolekcije su: svila , čipka, til... Bogato je ukrašena ručnim radom. Čipka, til, volani, crvena I crna boja je ono što se ističe na skicama i početnim modelima. Učenice su imale mogućnost da vide nanošenje aplikaciija od tila i čipke na osnovni materijal, vezove, nove metode dekoracija. Pored stručnog dijela imale su priliku da vide kako se izgrađuje međusobna saradnja, timski duh, međusobno poštovanje, strpljenje, preciznost i pažljiv rad, što će im kasnije koristiti u budućem radu. Oktobar,2015.

 

Stručna posjeta – pekara „Primat“ 

Dana 22.oktobra 2015. učeninici I6 – obrazovni program Pekari posjetili su industrijsku pekaru „ Primat“ u Podgorici . Tom prilikom učenici su se upoznali sa organizacijom rada u industrijskom pogonu ; raporedom prostorija u pogonu ; mjerama HTZ ; postupcima i procedurama za održavanje higijene; tehnološkim operacijama i mašinama u pekarskoj industriji ; primjenom HCCP sistema bezbjednosti hrane ; skladištenjem sirovina i gotovih proizvoda i vrstom ambalaže u pekarskoj industriji. Tokom razgovora sa zaposlenima učenici su pokazali visok stepen zainteresovanosti za mašine i uređaje koje se koriste u pekarstvu kao i za planiranje , pripremu , izvođenje i vrednovanje rada u zanimanju. Učenici su upoznati i sa propisima zaštite na radu i zaštite životne sredine ,kao i važnosti njihovog dosljednog poštovanja. Posjetu organizovale i realizovale nastavnice prehrambeno-tehnološke grupe predmeta Dragana Boričić i Milica Stošić.

 

U posjeti idustrijskoj pekari Uniprom u Niksicu 

U posjeti idustrijskoj pekari Uniprom u Niksicu bili su ucenici treceg razreda zanimanja pekar. Obilaskom savremeno opremljenih proizvodnih pogona buduci pekari su upoznati sa novim automatskim proizvodnim linijama za proizvodnju hljeba,lisnatog peciva, kora i bureka. Narocitu paznju im je privukla najsavremenija automatska linija za proizvodnju kora,pita i bureka. Pored toga, degustacijom proizvoda iz bogatog asortimana su se uvjerili u kvalitet koji kako kazu u Unipromu uz bezbjednost garantuju kupcima. Oktobar, 2015.

 

Vannastavna aktivnost – Ivanka Prelević Vana - „U snu san“

Centar savremene umjetnosti Crne Gore, septembar, 2015.

Noć istraživača 2015 

Demonstracija zanimljivih i efektnih hemijskih eksperimenata – slonova pasta za zube, duh iz boce, hemijski koktel, hemijski kameleon, mliječni put, hemijski vulkan, hemijska vatra, vatromet. Učenici: Jovan Knežević, Sanja Nelević, Anđela Radonjić, Tanja Pejušković,Nevena Čađenović, Vojislav Popović.

 

Najava – učešće na festivalu nauke: "Noć istraživača" 2015.
Segment programa „Eksperimenti uživo“
Sjutra, petak 25.09.2015.
Od 12h do 18i30h.
Umjetnički paviljon- Marka Miljanova 2, Podgorica
Postavka: Lidija Kujačić, Budimka Radulović, Biljana Kljaić.
Učenici: Jovan Knežević, Sanja Nelević, Anđela Radonjić, Tanja Pejušković i članovi sekcije “Hemija je oko nas”. Partner: Fondacija za promovisanje nauke- Prona

Program: Demonstracija zanimljivih i efektnih hemijskih eksperimenata – slonova pasta za zube, duh iz boce, hemijski koktel, hemijski kameleon, mliječni put, hemijski vulkan, hemijska vatra, vatromet.

 

Odlični učenici 2015 

Odlični učenici I razred II razred III razred IV razred I-1 Vukčević Isidora I-2 Backović Luka Vukčević Filip Čogurić Milica Šabotić Melisa I-3 Krivokapić Vladan Komnenović Aleksandar I-4 Radonjić Marija I-5 Vujović Anđela II-1 Franeta Dragana Kaluđerović Andrea II-2 Roganović Teodora Ivanović Nikolina II-3 Golubović Nikolina Pejović Filip II-4 Bulatović Danijela Prenkić Milena Raković Danijela Šoškić Snežana III-1 Nelević Sanja Pejušković Tanja III-2 Ašanin Dragomir Bošković Nikolina Vukčević Jelena Dedajić Tatjana Dedajić Tijana Kuzmina Neonila III-3 Uskoković Maja Varagić Marija III-4 Novović Jelena Ivanović Ksenija III-5 Marija Knežević Jokanović Jovana Gojačanin Marijana Velimirović Milica III-6 Mihailović Milena IV-1 Nikčević Gorica IV-2 Cacović Sandra IV-3 Sekulić Anđela IV-4 Mučalica Vesna IV-5 Bukilić Nemanja Todorović Aleksandar Za osvojena prva mjesta na Nacionalnom takmičenju „Mladi ekoreporteri“ Roganović Teodora Filipović Nikolina Najbolji učenik završnih razreda Gojačanin Marijana Nosioc diplome „Luča“ Mučalica Vesna Đak generacije Mučalica Vesna

Manifestacija Dan krapa - 6. Jun 2015. lokalitet Plavnica. 

Cilj ove manifestacije, jeste promocija turističke ponude Glavnog grada, a time i cijele države, sa posebnim akcentom na gastro ponudu i očuvanje krapa kao autohtone vrste, po kojoj bi bio prepoznat podgorički region. Za učesnike i posjetioce manifestacije obezbijeđene su i promotivne vožnje čunovima.

 

 

Takmičenje grafičara - Izrada digitalnih fotografija 

Takmičenje je organizovano u okviru Praktične nastave za III2 i časova Kompjuterske reprofotografije za II2, odjeljenje u periodu od 13. aprila do 29. maja. Odziv učenika je bio veliki tako da je za sve ovo vrijeme pristizao veliki broj fotografija od kojih smo izdvojili određeni broj za izbor najboljih fotografija. Članove komisije čine: Biljana Terzić, Jelena Kotlaja, Ivana Ćetković i Aleksandra Ćetković. Rezultati takmičenja – treći razred: • I mjesto: Tijana Dedajić - Djevojka kolor • II mjesto: Uroš Radonjić – Mistika/Jelena Vukčević – Brod • III mjesto: Aneta Janičić – Most/ Đorđe Ajković i Jelena Vukčević – Mi nismo anđeli Rezultati takmičenja – drugi razred: I mjesto: Sl.7 ( Šćepanović Vukalica & Škrijelj Armin) Sl. 6 (Aleksandar Bašanović & Vasilije Šaković) II mjesto: Sl.3 ( Radulović Jelena ) III mjesto: Sl.1 ( Jovana Stanišić ) Sl.2 ( Pešić Lana )

 

Reciklaža metala 2015 

U školi je sprovedena kampanja Reciklaža metala 2015 u organizaciji članova sekcije „Društvo reciklera – Zaštiti sredinu – recikliraj!“ koju su formirali učenici odjeljenja III-3 i I-3 (Tehničar industrije aluminijuma i Tehničar metalurgije) U okviru kampanje, članovi sekcije organizovali su predavanje na temu reciklaže metala, dijelili informativne flajere. Organizovana je i akcija prikupljanja aluminijumskih limenki i njihova predaja Reciklažnom centru u Podgorici. U sklopu kampanje a u saradnji sa Deponija d.o.o Podgorica organizovan je i otvoreni Nagradni konkurs – Reciklaža metala. Obezbijeđene su nagrade – tablet, računarska oprema... Prvo mjesto na konkursu je osvojila Radonjić Anđela, drugo Popović Vojislav, treće Bujišić Stefan, četvrto Mrkić Dejana.

 

Školsko takmičenje grafičara II2 

Tema: Izrada digitalnih slika Rezultati: 1.mjesto – Sl.7 ( Šćepanović Vukalica & Škrijelj Armin) Sl. 6 (Aleksandar Bašanović & Vasilije Šaković) 2.mjesto – Sl.3 ( Radulović Jelena ) 3.mjesto - Sl.1 ( Jovana Stanišić ) Sl.2 ( Pešić Lana )

 

Prva pomoć 2015. 

I Ekipa Kapiten Andjela Radonjić Filip Vukčević Nikola Djukić Minas Babić Andrea Kaludjerović Katarina Kaludjerović II Ekipa Kapiten Jovan Knežević Filip Pejović Dijana Begović Mina Bukilić Danilo Rakočević Tijana Radulović Profesor Tamara Mišurović - Takmičenje u pružanju prve pomoći koje je organizovao Crveni krst Crne Gore održalo se 17.05.2015 u dvorištu Gimnazije “Slobodan Škerović” Podgorica .Na takmičenju je učestvovalo 10 ekipa. - Ekipa I nastupila je pod rednim brojem 9 I zauzela je šesto mjesto, a ekipa II nastupila je pod rednim brojem 4 i zauzela je osmo mjesto.

 

Maturski izlet 2015.

Trebinje

IZRADA NAKITA I SUVENIRA OD METALA 2015 

ODJELJENSKO/ ŠKOLSKO TAKMIČENJE: IZRADA NAKITA I SUVENIRA OD METALA April-maj 2015.godine. – radionica L1 Učestvuju učenici III, II i I razreda. Propozicije: Učenici se takmiče u kategoriji: Tehnologija izrade nakita od žice i lima (2 rada) Učenici predaju rad koji se sastoji od: skice rada (A4), opisa potrebnog materijala i alata i praktičnog rada. Rezultati: Odjeljenje III-6 1.mjesto: Enis Mrkulić 2.mjesto: Milena Mihailović 3.mjesto: Edin Škrijelj Odjeljenje II-5 1.mjesto Popović Tanja 2.mjesto Sekulić Zorica i Šaljaj Muhamed 3.mjesto Lazović Nikolina i Pajazitaj Erđan

 

POSJETA ZAVODU ZA HIDROMETEOROLOGIJU I SEIZMOLOGIJU

Odjeljenja II1 i III1, sa predmetnim profesorima Vinkom Milošević, Budimkom Radulović i Dženetom Koljenović, posjetili su Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju 22.04.2015.god. Posjeta je organizovana u okviru predmeta Praktična nastava i stručno teorijskog predmeta Tehnološke operacije kao vid saradnje škole sa lokalnom zajednicom. Ispred Zavoda primile su ih N. Tomić, dipl. hemičar i K.Šestović dipl. biolog, koje su zajedno sa kolegama pokazale učenicima laboratoriju za ispitivanje vazduha i padavina, mikrobiološku laboratoriju i hemijsku laboratoriju. Učenicima je objašnjen postupak uzimanja uzoraka vazduha i padavina, dato poređenje stepena zagađenosti vazduha po gradovima Crne Gore i prezentovano ispitivanje SO2 gasa u uzorcima padavina i određivanje vlažnosti vazduha. Učenicima je objašnjen i princip rada automatske birete, određivanja čađi pomoću reflektometra, princip rada kolorimetra, spektrofotometra i plamenog fotometra. Đaci su bili u prilici da vide i mnoge druge urađaje koji se koriste za hemijsku i mikrobiološku analizu (autoklav, Petri-pećnicu, termostat, sterilizator, psihrometar, mikroskope, uređaj za određivanje azota i ugljenika itd.).

 

Posjeta učenika proljećnom Mercedes-Benz Montenegro Fashion Week- 

29.04.2015. Posjeta učenika proljećnom Mercedes-Benz Montenegro Fashion Week-u. Nacionalna modna komora pripremila je modnu manifestaciju na otvorenom, ispred Atlas Capital centra. Završno veče otvorila je najnovijom kolekcijom visoke mode za 2015. godinu Marina Banovic Džuver, Tijana Medenica, svjetski poznat brend US POLO i Milena Đurđić.

Turnir u malom fudbalu - Danilovgrad, 9.05.2015. 

Osvojili smo 3. mjesto na turniru u malom fudbalu koji se odrzao u Danilovgradu 9. maja 2015.godine. Na turniru su ucestvovali pored Policijske akademije, Gimnazija iz Danilovgrada i Elektrotehnicka skola.

 

Školsko takmičenje pekara u disciplini Proizvodnja hljebnog peciva 

29. 04.'15. održano je Školsko takmičenje pekara u disciplini Proizvodnja hljebnog peciva.U ekipnom plasmanu prvo mjesto je osvojio tim u sastavu: Radončić Adnan, Hot Edin i Sadiković Ćama, dok se iz ove grupe izdvojio u brzini, spretnosti i preciznosti oblikovanja perece Hot Edin i zauzeo prvo mjesto u drugoj fazi takmičenja

 

NACIONALNO TAKMIČENJE MLADI EKO-REPORTERI 2015 

Učenici naše škole su učestvovali na nacionalnom konkursu„Mladi eko-reporteri” koji organizuje nevladina organizacija ”EKOM - Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori” osmu godinu zaredom u sklopu programa Fondacije za ekološku edukaciju (FEE). U saradnji sa Fondacijom ReCAN, tema ovogodišnje kampanje je bila „Ne bacaj – recikliraj!”. Priprema je tekla tokom školske godine u okviru ekološke sekcije I redovne nastave biologije, ekologije I zaštite životne sredine kroz projektni rad Ekologija iz našeg ugla. Učenici su imali zadatak da istraže neki lokalni ekološki problem i ukažu na značaj očuvanja životne sredine. Učenike je pripremala prof Aleksandra Babović. Svoj doprinos sa svojim aktivnostima kao mentori su dali i prof Vesko Mihailović i prof Marija Stanković. Na takmičenju je učestvovalo 13 srednjih škola, a u konkurenciji za nagrade bilo je 155 radova srednjoškolaca. Pristigle radove je početkom aprila 2015. vrednovao četrnaestočlani nacionalni žiri. Na Dan planete Zemlje 22. aprila 2015. godine u Ministarstvu održivog razvoja i turizma je održana svečana dodjela priznanja i prigodnih nagrada najboljim učesnicima nacionalnog takmičenja ”Mladi ekoreporteri 2015”. Putem video poruke prisutnima se obratila Daliborka Pejović, državna sekretarka, a nagrade je uručila Ivana Vojinović, direktorka Direktorata za životnu sredinu i klimatske promjene. Učenici naše škole su postigli značajne rezultate I to: TEMATSKA CJELINA: BIODIVERZITET i PREDJELI I nagrada: „Crnogorski Alpi“ – (fotopriča ) Teodora Roganović II2 Pohvala: „Pogled kroz kapiju“ – (fotografija) Janko Radonjić IV2 TEMATSKA CJELINA: KREATIVNA RECIKLAŽA I nagrada: „Eko-matura“ - (fotografija) Nikolina Filipović III3 Škola je dobila plaketu za poslatih preko 10 radova. Od 22. aprila na web stranici www.mladi-ekoreporteri.org.me, mogu se pogledati odabrani radovi ovogodišnje produkcije, i obaviti on-line glasanje do 05. juna, kada će na Svjetski dan zaštite životne sredine biti proglašeni najbolji radovi po mišljenju publike. Radovi naših učenika koji su ušli u užu konkurenciju i za koje možete on-line glasati: TEMATSKA CJELINA MLADI EKOREPORTERI Ekofotografija / „Recikliraj me!“- Pejović Marko; „Ljudski faktor kao jedan od uzroka poplava“ – Bukilić Mina; Ekopriče /„Čovjekovo nedjelo“- Begović Dijana; „Ispravno postupi limenke sakupi“- Radonjić Anđela , Uskoković Maja; „Zagađenju stop!“- Nikoleta Rovčanin. TEMATSKA CJELINA: BIODIVERZITET i PREDJELI „Crnogorski Alpi“ – (fotopriča ) Teodora Roganović „Pogled kroz kapiju“ – (fotografija) Janko Radonjić TEMATSKA CJELINA: KREATIVNA RECIKLAŽA „Eko-matura“ - (fotografija) Nikolina Filipović.

Izlet 2015

 Kotor, Perast, Tivat, Budva

Posjeta

Saopštenje: Ministar Ivanović posjetio srednju stručnu školu „Spasoje Raspopović“ u Podgorici

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof.dr Petar Ivanović, sa saradnicima, posjetio je danas srednju stručnu školu „Spasoje Raspopović“ u Podgorici, u kojoj se, između ostalih zanimanja, obrazuju kadrovi iz oblasti poljoprivrede: poljoprivredni tehničar, prehrambeni tehničar i pekar. Posjeta je bila prilika da se ukaže na potrebu obrazovanja kadrova iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Zajedno sa direktoricom škole i nastavnicima poljoprivredne grupe predmeta, Ministar je obišao školsku laboratoriju, pekarsku i mljekarsku radionicu, u kojima učenici svakodnevno odrađuju praktični dio nastave i uvezuju teorijski stečeno znanje. Ministar se, kako je istakao, uvjerio da se na poljoprivrednim smjerovima u ovoj školi kvalitetno obrazuje kadar koji ima šansu da odmah po završetku školovanja nađe zaposlenje u sektoru proizvodnje hrane ili nastavi školovanje na srodnim fakultetima. Kao najvažnije istakao je mogućnost otvaranja sopstvenog biznisa u poljoprivredi, o čemu su neki od učenika, kako se moglo čuti, počeli da razmišljaju.

S obzirom na to koliko ulažemo u promociju zanimanja u poljoprivredi, impresioniran sam onim što sam vidio u školi. Drago mi je da  sam čuo da najveći broj đaka koji izađe iz ove škole nalazi zaposlenje, što govori o preduzetničkom duhu koji se u njoj razvija. Ima mnogo prostora da pojačamo saradnju između škole i Ministarstva poljoprivrede i drugih institucija u državi, kao i drugih škola”, rekao je Ivanović.

Posjeta ministra Ivanovića srednjoj stručnoj školi Spasoje Raspopović u PG

Miinistar je tokom obilaska škole razgovarao i sa učenicima o važnosti obrazovanja i specijalizovanja za određene oblasti poljoprivrede, u kontekstu potencijala za razvoj ove oblasti u Crnoj Gori, posebno mogućnosti da se mladi okrenu biznisu u poljoprivredi. „Danas sam u razgovoru sa đacima osjetio dinamičan duh koji imaju srednjoškolci i njihovu želju da se bave privatnim poslom. To ne smijemo ugušiti. Nasuprot, sve što činimo kroz različite programe, moramo još dublje spuštati ka srednjoj, ali i osnovnoj školi, kako bi razvijali ono što će dugoročno dati efekte za razvoj crnogorske ekonomije i društva u cjelini. Previše smo opsjednuti miilionima i velikim projektima, da ne vidimo male projekte koji se razvijaju, konkretno u ovoj školi, kao i zanimanja bez kojih ne možemo da opstanemo kao društvo”, rekao je ministar Ivanović. Učenici su prisustsvo ministra Ivanovića iskoristila da postave pitanja, a izbor interesovanja potvrdio je njihovo poznavanje oblasti poljoprivrede i zainteresovanost da se ozbiljnije bave tom djelatnošću.

Ministar je čestitao menadžementu škole na posvećenosti edukaciji djece, ali i zahvalio na dodatnoj obavezi datoj Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja. “Dali ste nam obavezu da u narednom periodu pokušamo da razvijemo nove programe, novi vid saradnje koji će doprinijeti da broj upisanih u školu, možda već od juna, bude veći. Mjerila naših budućih projekata biće, upravo, broj upisanih đaka, projekata i novih inicijativa”, poručio je ministar Ivanović.

Direktorica SSŠ “Spasoje Raspopović” Ljeposava Vuksanović zahvalila se Ministru na izdvojenom vremenu, čime je, kako je kazala, podsjetio na važnost školovanja zanimanja u oblasti poljoprivrede, proizvodnje i prerade hrane. Ona je istakla da učenici koji završe navedene smjerove vrlo lako nalaze zaposlenje nakon školovanja, da imaju dovoljno znanja da osnuju privatni biznis i da nastave školovanje. “Jedini školujemo ova zanimanja, kojih nema na Birou rada. Zato pozivam sve buduće srednjoškolce i njihove roditelje da posjete našu školu i direktno se uvjere u spremnost nastavnog kadra, mogućnosti obrazovanja, koji otvaraju perspektivu za njihovu djecu”, kazala je Vuksanović.

Jedan od zaključaka posjete ministra Ivanovića školi jeste da treba raditi na realizaciji projekata kroz koje bi se učenici dodatno praktično edukovali povezivanjem sa turističko-ugostiteljskom privredom, i mogućnosti za prodaju proizvoda koji se prave u njihovim radionicama, poput sireva i peciva.

 

Posjete osnovnim školama 2015

Školsko takmičenje Prehrambenih tehničara 2015.

22. 04. 20154. održano je Školsko takmičenje Prehrambenih tehničara.Učestvovali su učenici II,III i IV razreda. Takmičili su se u teorijskom i praktičnom zadatku: određivanje sadržaja NaCl u slanim trajnim pecivima. Tokom takmičenja učenici su prezentovali svoja znanja, vještine i sposobnosti. Prvo mjesto je osvojio tim u sastavu:Petrić Anđela IV razred, Rakočević Irena III razred i Đukanović Zorana II razred.Čestitke svim učesnicima na pokazanom znanju i vještinama.

Fudbalski turnir - I mjesto

23.04.2015.

Turnir SVJETSKI DAN ROMA. Učestvovalo 8 ekipa. Osvojili smo PRVO mjesto- ekipno. Najbolji igrač turnira je Bašanović Aleksandar II-2. Najbolji strijelac Babić Nikola III-2.

 

Školsko takmičenje frizera 16.03.2015

Kategorija punđa: 1.mjesto Bibezić Ilda Krstović Stefana Šoškić Snežana 2.mjesto Prenkić Milena 3.mjesto Glavatović Jelena Kategorija mini - val 1.mjesto Memčević Monika 2.mjesto Bulatović Jelena Filipović Milena 3.mjesto Filipović Maja

 

41. Sajam hrane u Budvi

Mart 2015.

 Sajam hrane u Budvi posjetili su učenici smjerova Prehrambeni tehničar, Pekar i Poljoprivredni tehničar sa profesorima

Posjeta zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju 

Aktiv Matematike i Informatike sa ucenicima I,II,III i IV razreda posjetili su Zavoz za hidrometeorologiju i seizmologiju 25.02.2015. u okviru saradnje sa lokalnom zajednicom.

 

Posjeta Prirodnjačkom muzeju 

07.11.2015.- Nastavnici A. Babović, G.Labović, S. Kostić su sa učenicima iz odjeljenja I1, II1, II4, IV5 posjetili Prirodnjački muzej. U obilazak su bili uključeni i učenici ekološke sekcije. U prirodnjačkom muzeju je održan edukativni čas, pri čemu su učenici stekli nova , i proširili već postojeća znanja.Predložena je saradnja između Prirodnjačkog muzeja i naše škole u okviru koje bi naši učenici pravili različite proizvode od prirodnih materijala a oni ih izlagali unjihovim prostorijama .

 

Sajam suvenira, rukotvorina i umjetničkih zanata 2015

Februar 2015.

 

U utorak 24.02.2015. godine, u emisiji DOBRO JUTRO CRNA GORO na RTCG 1, prilog o potpisivanju SPORAZUMA O SARADNJI sa NVO Civilni centar CG - uključivanje Škole u projekat CRNOGORSKI SUVENIRI.
Izjava direktorice Ljeposave Vuksanović, predstavnice NVO Civilni centar Dijane Medenice i razgovor sa učenicima smjerova: Obrađivač plemenitih metala, Izrađivač hemijskih proizvoda, Konfekcijski tehničar...

Posjeta

Pejović: Drago mi je što sam vidio kako spremaju kadrove

“Ovdje se na najbolji način vidi spremnost obrazovnog sistema da pripremi ljude za nove izazove."

Državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač za pristupanje EU,Aleksandar Andrija Pejović je tokom posjete srednjoj stručnoj školi “Spasoje Raspopović”, kazao da mu je drago što je imao mogućnost da vidi kako u praksi djeluje priprema kadra za ono što će biti tržište rada Crne Gore u EU. 

Pejović je, nakon obilaska školske laboratorije, pekarske i mljekarske radionice, održao predavanje za učenike poljoprivrednog smjera na temu  „Pregovori o pristupanju EU: pregovaračka poglavlja 11 -Poljoprivreda i ruralni razvoj i 12 - BezbIjednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor“.

“Ovdje se na najbolji način vidi spremnost obrazovnog sistema da pripremi ljude za nove izazove. Dobro je što u ovoj školi imamo primjer pomoći koju je dala članica EU, Njemačka, kako bi se unaprijedili kapaciteti škole za praksu u nastavi”, kazao je Pejović. 

Šefica radne grupe za 11. i 12. poglavlje Danijela Stolica je kazala da je u procesu pregovora veoma važna edukacija poljoprivrednih prooizvođača i mladih ljudi.

“Voljela bih da je više njih, koji su zainteresovani da osnuju svoje preduzeće ili da se bave poljoprivredom, da ne traže posao u administraciji...Nadam se da će škola organizovati kurseve i za starije poljoprivredne proizvođače, jer je u procesu pregovora važno da se edukuju kako bi mogli da primjenjuju sve evropske standarde”, kazala je Stolica.

Istakavši da bi trebalo poraditi na zainteresovanosti učenika za stručne smjerove, profesor školskog odbora Vesko Mihailović  je ocijenio da će kroz ovakve i slične aktivnosti roditelji i učenici prepoznati da Hemijska škola može najbolje obrazovati kadrove koji će raditi u poljoprivredi.

Posjeta školi je realizovana u okviru sprovođenja Strategije informisanja javnosti o procesu pristupanja Crne Gore EU, i ima za cilj unapređenje znanja mladih o procesu evropske integracije, kao i podsticanje na aktivno učešće u procesu. 

Gostovanje uspjesnog preduzetnika zlatara Zeljka Ostojica     Oktobar, 2014.

Gostovanje uspjsnog preduzetnika frizera Zorana Vukcevica

Oktobar, 2014.

JU Srednja stručna škola "Spasoje Raspopović" na manifestaciji NOĆ ISTRAŽIVAČA.

"Hemija je oko nas" i "Proizvodnja čipsa od jabuka".

Petak, 26. septembar  2014. od 12 do 20 sati.

Pričam ti o Podgorici...

Dodjelom nagrada takmičenja “Pričam ti o Podgori-ci…”obilježen Međunarodni dan borbe protiv droga. Međunarodni dan borbe protiv droga 26.jun obilježava se od 1987. godine, kada ga je ustanovila Glavna skupština UN-a. Zloupotreba droga i zavisnost od droga, globalni je problem koji zahtijeva podršku i doprinos cijele zajednice. Djeci i mladima kroz sport i druge aktivnosti treba pružiti bolju i sigurniju alternativu, kako bi sjutra imali bolju budućnost. Tim povodom Sekretarijat za socijalno staranje - Kancelarija za prevenciju bolesti zavisnosti Glavnog grada pokrenuo je nagradni foto-literarni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola iz Podgorice. Učenici naše škole Pejović Marko i Maja Čabarkapa III5 su učestvovali na ovom takmičenju.Njihov mentor za učešće na takmičenju je profesorica Aleksandra Babović. Od pristigla 43 rada, odlukom stručnog žirija koji su činili predstavnici Sekretarijata za socijalno staranje Glavnog grada-Podgorice, Crnogorskog udruženja priređivača igara na sreću „Montenegro bet“ i Kancelarije za prevenciju bolesti zavisnosti Podgorica, II nagradu je osvojila (digitalni fotoaparat i knjige„Stih i slika“ Miluna Lutovca i „Povedimo kolo“ Dušana Đurišića) - Maja Čabarkapa, učenica naše škole. Nagrađen Majin rad je zajedno sa ostalim nagrađenim radovima uramljen i izložen u holu Sekretarijata za socijalno staranje Glavnog grada-Podgorice.

 

Uspjeh naših učenika!
PROGLAŠENI NAJBOLJI MLADI EKOREPORTERI U CRNOJ GORI U 2014. GODINI - učenici naše škole osvojili dvije prve i jednu treću nagradu.

Fotopriče (srednjoškolci)

I nagrada: „Jezero natopljeno legendama“ - Sandra Knezević i Marija Radulović, IV (SSŠ “Spasoje Raspopović“ Podgorica)

Fotopriče (srednjoškolci)

I nagrada: „Uljepšaj svijet, posadi jedan cvijet“ - Maja Čabarkapa i Aleksandar Todorović, III (SSŠ “Spasoje Raspopović“ Podgorica)

Fotografije (srednjoškolci) III nagrada: „Ljepota Jadrana“ - Anastasija zeltova, IV (SSŠ “Spasoje Raspopović“ Podgorica)

 

Odlični učenici 2014 

Dodjela knjiga i nagrada odličnim učenicima i proglašenje đaka generacije. 19.06.2014.

 

Dan škole - 13.05.2014.

Stručna ekskurzija prehrambenih tehničara...13.05.2014. 

Prehrambeni tehničari, učesnici Školskog takmičenja su od strane Škole nagrađeni za učešće na takmičenju i postignute rezultate jednodnevnim izletom. Ovo putovanje je osim šetnje i druženja obuhvatilo i obilazak proizvodnih pogona fabrika ,, Nika'' i ,, Uniprom'' .

 

Posjeta MTF-u 

Učenici smjera Tehničar industrije aluminijuma posjetili su laboratorije Metalurško-tehnološkog fakulteta...

 

„Cosmetics market Fashion day“ – Sajam dizajnera 

Ucenici I-2 i IV-3 odjeljenja sa profesoricama posjetili dogadjaj „Cosmetics market Fashion day“ – Sajam dizajnera, prodajnog karaktera, prije svega namijenjen maturantima i polumaturantima koji se pripremaju za maturske večeri.' Četvrtak, 17.april 2014.

Takmičenje pekara 2014 

Na Odjeljenskom takmičenju Pekara održanom 15.04. 2014. učenici su se takmičili u praktičnom radu . I mjesto je osvojio tim u sastavu:Radončić Adnan i Hot Edin, II mjesto Tomanović Pavle i Mugoša Nemanja, III mjesto Sadiković Ćama i Mićović Suzana i IV mjesto Dašić Sanja i Bulatović Vanja

Školsko takmičenje Prehrambenih tehničara 2014 

08. 04. 2014. održano je Školsko takmičenje Prehrambenih tehničara sva četiri razreda. Podijeljeni u pet grupa sastavljenih od učenika prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda takmičili su se u teorijskom i praktičnom zadatku. Prvo mjesto je osvojio tim u sastavu:Vukčević Maja IV4, Zverotić Adaleta III4, Vilotijević Anđela II4, Golubović Nikolina I3

 

40.Sajam hrane u Budvi 

40.Sajam hrane u Budvi koji se održava od 3.- 5.aprila 2014. su tradicionalno posjetili učenici smjerova Prehrambeni tehničar, Pekar, Poljoprivredni tehničar i Tehničar hortikulture .Na Sajmu su bili prisutni izlagači iz oblasti: poljoprivredne proizvodnje, prehrambene industrije, mediteranskih kultura, alkoholnih i bezalkoholnih pića, prerade ribe, industrije mineralnih voda, organske hrane i konditorske industrije kako iz zemlje tako i iz okruženja.

 

Posjeta ateljeu Marine Banović...13.03.2014. 

Odjeljenje I-2 Konfekcijski tehničar

Frizeri - školsko takmičenje 13.03.2014.

11. Sajam suvenira, rukotvorina i umjetničkih zanata

8.mart 2014.

Akcija rekonstrukcije plastenika za izvođenje praktične nastave

Februar 2014.

Uprava skole JU SSS ,,Spasoje Raspopović“ zajedno sa Savjetom roditelja i učenicima organizovla je pokrivanje plasteničke konstrukcije sa polietilenskom folijom, u krugu Resurnog centra ,,1. jun“. Plastenik je Centar ,,1. jun“ postavio prije nekoliko godina donacijom medjunarodne organizacije IRD. Medjutim, prije dvije godine veći dio Crne Gore bio je pogodjen hladnim vremenskim talasom koji nije zaobišao ni Podgoricu, tom prilikom u potpunosti je oštećena polietenska folija (nailon) na plasteniku. Direktori skole odnosno centra Ljeposava Vuksanović i Zeljko Darmanović koji su i do sada uspjesno saradjivali dogovorili su rekonstrukciju plastenika. Nihov cilj je bio da se učenicma JU SSS ,,Spasoje Raspopović“ zanimanja poljoprivredni tehničar i tehničar hortikulture prošire uslovi za obavljanje praktične nastave, a takodje će učenici Resurnog centra ,,1. jun“ moći da steknu osnovna znanja iz poljoprivrede u skladu sa svojim mogućnostima, sve to pod nadzorom nastavnika mr Nikole Krivokapić i dipl.ing. Anje Jovović. Savjet roditelja škole ,,Spasoje Raspopović“ se angazovao u pribavljanju sredstava za kupovinu polietenske folije, zajedno sa učenicima škole koji su nesebično učestvovali u ovoj akciji. Takodje svoj doprinos dao je i rasadnik ,,Jovović“ Danilovgrad koji je montirao nailon na konstrukciji.

 

 

 

 

 

 

 

Najbolji na konkursu "Reciklaža metalnih proizvoda"

Decembar 2013.

Proglašenje najboljih, uručenje nagrada i priznanja učenicima koji su učestvovali na NAGRADNOM KONKURSU „Reciklaža metalnih proizvoda“ Prvo mjesto osvojila je Anđela Kostić IV-3-tehničar industrije aluminijuma, Drugo mjesto Anđela Radonjić II-1- hemijski laborant, Treće mjesto ravnopravno dijele Dragana Minić i Kristina Gojačanin IV-2 – grafički tehničar. Priznanja za učešće na konkursu su dobili: Radunović Anja, Bujišić Stefan, Uskoković Maja, Uskoković Marijana, Radunović Anđela, Bašanović Milisav i Filip Jokić.

Posjeta Univerzitetu Donja Gorica

Dcembar 2013

 Povodom obilježavanja Dana Univerziteta Donja Gorica, Fakultet za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju je upriličio proslavu kroz organizovanje predavanja, obilazak fakulteta, druženje i razmjenu informacija studenata ovog fakulteta sa maturantima srednjih škola i njihovim profesorima. Kroz ove aktivnosti učenici IV razreda smjera Prehrambeni tehničar su imali prilike da se bliže upoznaju sa mogućnostima koje pruža ovaj fakultet za dalje školovanje. Sa učenicima u posjeti su bili: direktor Lj.Vuksanović, pedagog B.Terzić, kao i profesori prehrambene grupe predmeta M.Stošić i D. Boričić. U razgovoru sa Dekanom fakulteta iskazano je obostrano interesovanje za uspostavljanje različitih vidova saradnje između naše škole i Fakulteta .

Posjeta Zlatari "Ostojić"

12.12.2013. 

Učenici smjera Obrađivač plemenitih metala

 

Prva pomoć - 2013

19. 05.2013. U dvorištu Gimnazije ,,S.Škerović ” je održano opštinsko takmičenje u pružanju prve pomoći u organizaciji Crvenog krsta Crne Gore. Naša škola je učestvovala sa jednom ekipom, koju je spremala prof. A.Babović. Učenici koji su učestvovali na takmičenju su : Lakić Dragana IV2; Andrijana Laković IV4; Knežević Jovan, Radonjić Anđela, Barović Tijana,Pejušković Tanja I1; i rezervni član Adrović Erna I1.

 

Pekari u posjeti...

Učenici I5 su 20. 11. posjetili industrijsku pekaru ,, Primat''. Tom prilikom obišli proizvodne prostorije i upoznali se sa proizvodnim kapacitetima.

 

RADIONICA U PODGORICI: „UNAPREĐIVANJE PROCESA INTERNOG OBEZBJEĐIVANJA KVALITETA U SREDNJIM STRUČNIM I MJEŠOVITIM ŠKOLAMA“

Obezbjeđivanje i unapređivanje kvaliteta u stručnim školama u Crnoj Gori ostvaruje se, između ostalog, kroz procese eksterne i interne evaluacije. Interna evaluacija je zakonska obaveza škole kojom se utvrđuje dostignuti nivo razvoja i identifikuju oblasti koje je nužno unapređivati kako bi se postignuća učenika, njihova znanja i vještine, unaprijedili.

Na inicijativu Srednje stručne škole “Spasoje Raspopović” u Podgorici je 15.10.2013. godine održana Radionica „Unapređivanje procesa internog obezbjeđivanja kvaliteta u srednjim stručnim i mješovitim školama“. Na Radionici je bilo 23 učesnika: odbor za interno obezbjeđivanje kvaliteta i nastavnici evaluatori.

Centar za stručno obrazovanje planski realizuje aktivnosti na programskoj obuci nastavnika, u cilju obezbjeđivanja i unapređivanja kvaliteta procesom interne evaluacije prema modelu koji je prezentovan u Priručniku za razvoj stručnih škola procesom interne evaluacije. Proces interne evaluacije osim razvojne komponente i podrške porcesu planiranja na bazi relevantnih podataka, omogućava pripremu ustanova za proces eksterne evaluacije i praćenje indikatora iz referentnog okvira za obezbjeđivanje kvaliteta u Evropi (EQAVET). Radionicu je realizovalao Odjeljenje za evaluaciju.

 

Posjeta delegacije iz Tadzikistana i Okrugli sto, 3.10.2013.

Školu je posjetila delegacija iz Tadžikistana koji je činilo 12 članova - kreatora politika iz Ministarstva obrazovanja i Ministarstva rada, stručnjaci za oblast obuke nastavnika, direktori srednjih strucnih skola i centara za obrazovanje odraslih.Obišli su školu, prisustvovali kratkoj prezentaciji i upoznati su sa stanjem na tržištu rada u Crnoj Gori u oblastima koje pokriva naša škola. Nakon posjete, a u saradnji sa CSO, organizovan je okrugli sto na temu "Obuka nastavnika i direktora u Crnoj Gori"

 

-  „Podrška inkluzivnom obrazovanju u srednjim stručnim školama“.Tim za inkluziju: Biljana Terzić, pedagog, Jelena Šekularac, nastavnik, Vladimir Đaković, nastavnik. „INKLUZIJA U STRUČNOM OBRAZOVANJU – MODUL 1“
Članovi Tima za inkluziju prezentovali su članovima Nastavničkog vijeća informacije na temu „
Podrška inkluzivnom obrazovanju u srednjim stručnim školama“. Nastavnicima je predočen značaj pružanja podrške razvoju inkluzivnog srednjeg obrazovanja.

...detaljnije»   

- Svečanost povodom Dana škole - 15.05.2013.

...detaljnije»   

- Školsko takmičenje Obrađivača plemenitih metala i svečana dodjela diploma i priznanja. Prvo mjesto: Duško Rakočević (I-7), Vanja Jovanović (II-7), Mirela Rastoder (III-6), Aldina Ličina (III-6). Drugo mjesto: Jovana Raičković (III-6), Jovana Raković (III-6), Melisa Škrijelj (III-6), Stefan Bukilić (II-7), Ivana Adamović (I-7).Treće mjesto: Edina Šehović (II-7), Kalezić Marija (I-7)

...detaljnije»   

- Takmičenje iz Tehničkog crtanja - Bar, 20.04.2013.

...detaljnije»   

- Tandem čas - Primjena ljepila u grafičarstvu.

...detaljnije»   

- Međunarodno takmičenje frizera. Memorijalni Kup "Slobodan Pavićević" 21.april 2013. godine. Srednja stručna škola "Spasoje Raspopović" osvojila je 1. mjesto u ukupnom plasmanu.

...detaljnije»   

- Posjeta Sajmu hrane 2013.

Sajam hrane, turizma i ekologije u Budvi od 11. do 14. aprila

...detaljnije»   

- Školsko takmičenje pekara - april 2013.

1.mjesto: Jakić Đorđije i Ivanović Milica 2. mjesto: Krivokapić Darinka i Perunović Željko 3. mjesto: Vulović Milorad i Marković Nemanja 4. mjesto :Perunović Željka i Đukić Rajka.

...detaljnije»   

- Otvoreno prvenstvo Sarajevo 2013 -

Seniorsko, Juniorsko, Učeničko internacionalno takmičenje frizera

...detaljnije»   

- Akcija "Mladost". U okviru akcije koju sprovodi Uprava policije održana su predavanja pod sloganom Stop drogi, nasilju, alkoholu, kocki... 21. i 22. mart 2013. godine.

- Sat za planetu Zemlju. U sklopu saradnje sa NVO Green home, škola se priključila globalnoj kampanji „Sat za planetu“. Ekološka sekcija naše škole održala je 19. marta 2013. godine radionicu na temu klimatskih promjena.

...detaljnije»   

- Radionica "Energetska efikasnost". U okviru projekta "Obuka mladih i nezaposlenih lica za energetsku efikasnost i edukaciju stanovništva" čiji je nosilac Zanatsko -preduzetnička komora Crne Gore, a čiji je cilja upoznavanje mladih i stanovništvasa prednostima energetske efikasnosti i mogućnostima uštete energije. U okviru radionice učenici su se upoznali sa novim tehnikama, tehnologijama i materijalima kojima se ostavruje energetska efikasnost.    15. mart 2013. godine.

- Dan otvorenih vrata, 20. februar 2013. godine. - Pod sloganom "Vrijedne ruke naših učenika" predstavljen je dio proizvoda naših učenika više obrazovnih programa. Akcenat ovogodišnje manifestacije jeste na prezentovanju praktičnih radova učenika obrazovnih programa Pekar i Tehničar hortikulture. Ovim povodom gost naše škole bio je Ambasador Ruske federacije u Crnoj Gori NESTERENKO Andrej Aleksejevič.

...detaljnije»   

- 10. sajam suvenira - 9. i 10. februar 2013. godine.

...detaljnije»   

- Volonterski klub Srednje strucne škole „Spasoje Raspopovic“ u saradnji sa Asocijacijom za demokratski prosperitet-Zid želi da vas ukljuci u razne volonterske aktivnosti.
Volonterski servis za djecu i mlade sa hendikepom ‘’Budi drug’’ realizuje se više od jedne godine, i ima za cilj socijalizaciju i proširenje društvenih kontakata ove ciljne grupe...

...detaljnije»   

Praznični sajam - Mall of Montenegro, 15.12.2012. godine.

...detaljnije»   

"Ispravno postupi-limeke sakupi" - Ekološka sekcija Srednje stručne škole „Spasoje Raspopović“ započela je u utorak, 27.11.2012. godine, kampanju „Reciklaža aluminijuma“, koja ima za cilj promociju značaja reciklaže i sprovođenje akcije sakupljanje limenki u za to predviđenim posudama na određenom mjestu u školi.

...detaljnije»   

- U okviru projekta NVO Forum mladi i neformalna edukacija (Forum MNE) "Mladi za zelenu Crnu Goru", učenici odjeljenja III-5, smjera Tehničar hortikulture, učestvovali su u akciji pošumljavanja park šume Zlatica u Podgorici. (petak, 23.11.2012.godine)

...detaljnije»   

Učenici odjeljenja III-6, II-7 i I-6 smjera Obrađivač plemenitih metala učestvovali su na trećem Bazaru rukotvorina održanom u šoping-molu Delta City. Izložili su komade nakita koje su pravili na časovima praktične nastave.  Riječ je o minđušama, ogrlicama i narukvicama od posrebrene žice u kombinaciji sa akrilnim, staklenim perlama i poludragim kamenjem. (17. i 18. novembar 2012. godine)

...detaljnije»   

- 18.10.2012. godine održan je sastanak Učeničkog parlamenta. Na dnevnom redu je bio izbor predsjednika i upoznavanje sa planom rada za školsku 2012/2013. godinu. Za predsjednika Učeničkog parlamenta izabrana je Sandra Cacović II-2 a za zapisničara Ambra Đinović III-5. Razgovarano je o aktivnostima koje će se sprovoditi tokom godine i dogovorene aktivnosti u okviru projekta "Stop trgovini ljudima".   

- U okviru projekta „Podizanje ekološke svijesti“ na međunarodni Dan zaštite ozonskog omotača, 16. septembra 2012. godine, Ministarstvo održivog razvoja i Agencija za zaštitu životne sredine realizovali su akciju pošumnjavanja pod nazivom „Maturski parkovi znanja“ na lokaciji parka na Kruševcu.Učenici koji su učestvovali u ovom projektu: Radović Stefan, Drobnjak Mladen i Bošković Marko iz odjeljenja IV-4.

- Uručene nagrade odličnim učenicima i proglašen đak generacije - Denisa Huremović,  jun 2012. godine.

...detaljnije»   

- Učenici i profesori obrazovnih profila Prehrambeni tehničar i Hemijski laborant posjetili su UDG i Fakultet za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju.

...detaljnije»   

- Prvenstvo Glavnog grada Podgorice u pružanju prve pomoći održano je u subotu 26.05.2012.godine. Naša skola je bila zastupljena sa jednom ekipom. Ekipu čine učenici:  Drobnjak Mladen, Laković Andrijana, Lakić Dragana, Lakić Bojana, Ivana Furtula i Šabotić Elma. Ekipu je pripremala profesorica - Aleksandra Babović. U ukupnom plasmanu osvojili smo 5 mjesto.

...detaljnije»   

- Učestvovali smo na manifestaciji Etno pijaca, koja je održana 19.maja 2012. godine u Budvi, u organizaciji NVO Civilni centar i TO Budva.

...detaljnije»   

Royal Fashion-Hotel Crna Gora 11.05.2012.godine. U okviru nastupa kreatorke Marine Banović, učenici smjera Konfekcijski teničar upriličili su izložbu svojih radova na temu - Kreiraj-recikliraj.

...detaljnije»   

- Učestvovali smo na Bazaru rukotvorina, koji je održan od 4.do 6.maja 2012. godine u Podgorici-Delta City.

...detaljnije»   

- II školsko takmičenje pekara: Izrada hljebnog peciva. Rezultate pogledajte OVDJE.

...detaljnije»   

- Dodjela diploma i priznanja najboljima na II školskom takmičenju: Izrada nakita i suvenira od metala. Rezultate pogledajte OVDJE.

...detaljnije»   

4. međunarodno frizersko takmičenje srednjih škola 08.04.2012. godine. 

 Škola je osvojila I mjesto u kategoriji - ukupni plasman.

...detaljnije»   

U susret proljeću i 8. martu. U okviru manifestacije predstavljeni radovi učenika - nakit i suveniri od metala, cvijetni aranžmani, sapuni, peciva...

...detaljnije»   

9. sajam suvenira  04-05.02.2012. godine

...detaljnije»   

Zlatne ruke naših učenika - U umjetničkoj galeriji Gimnazije “Slobodan Škerović”, 26.decembra 2011. godine, održana je izložba radova učenika Srednje stručne škole “Spasoje Raspopović” i Gimnazije “Slobodan Škerović” pod nazivom “Zlatne ruke naših učenika”.  Pomenuta izložba organizovana je u vidu saradnje dviju škola, doprinos Decembarskim danima kulture Podgorice i povodom Novogodišnjih praznika.

...detaljnije»   

- Za odlične učenike i učenike koji nemaju izostanaka organizovan je jednodnevni nagradni izlet do Bara, na izložbu grafika Salvadora Dalija. Izlet je organizovan u petak, 02. decembra 2011. godine.

...detaljnije»   

- Prehrambeni tehničar, II razred - ogledni čas.

...detaljnije»   

Sastanak Učeničkog parlamenta održan je u četvrtak 03.11.2011. godine. Na dnevnom redu je bilo formiranje Parlamenta, upoznavanje sa planom rada-zakonskom regulativom, izbor predsjednika Učeničkog parlamenta i realizacija projekta Juventas: „Participacija mladih – primjeri dobre prakse“. Prisutne predstavnike odjeljenjskih zajednica pozdravili su direktor Ljeposava Vuksanović i pedagog Biljana Terzić. Donesena je jednoglasna odluka da predjednik Učeničkog parlamenta bude učenica Šabotić Elma iz II-1.  

...detaljnije»   

Ekskurzija 2011 - Budimpešta, Prag, Bratislava, Beč, Drezden...

...detaljnije»   

Učestvovali smo na manifestaciji Zanarska pijaca koju su organizovali Zantsko-preduzetnička komora Crne Gore, 16 strukovnih udruženja i Glavni grad Podgorica. Naši učenici - izrađivači hemijskih proizvoda, obrađivači plemenitih metala, grafičari, konfekcionari i pekari izložili su dio svojih radova i demonstrirali segmente tehnološkog procesa izrade.

...detaljnije»   

- U petak 17. juna 2011. godine upriličena svečanost na kojoj su nagrađeni odlični učenici a za đaka generacije proglašena Sanja Bošković. Najbolji đaci svih razreda, njih 54, dobili knjige. Direktorica Ljeposava Vuksanović istakla uspjeh ekipa koje su se plasirale u finale takmičenja „Aliante 2011“.

...detaljnije»   

- Učenici Srednje stručne škole „Spasoje Raspopović“ Svetlana Đurkinjak i Matilda Petrović (I ekipa), Zorica Kapičić i Anđela Zogović (II ekipa) plasirali su se u finale takmičenja „Aliante 2011“, koje je posvećeno unapređenju znanja o Sjeverno - atlanskom savezu - NATO, bezbjedonosnim pitanjima i međunarodnim odnosima. Finale međunarodnog takmičenja održaće se od 4. do 8. jula u ski centru Vučje.

...detaljnije»   

-  Naša škola organizovala obuku za zanatske djelatnosti. Za pomoćnika frizera osposobljeno je deset romkinja. Ova obuka je dio programa koji je realizovan je kao druga faza projekta pod nazivom „Međusektorska inicijativa na prevenciji bolesti i posebno obrazovanje za raseljene Rome na Koniku“, koji su podržali Evropska komisija i danski Crveni krst.

 ...detaljnije»   

 

 

Starije aktuelnosti možete pogledati OVDJE

 

Kontakt forma

 
 

Facebook stranica

 

Stručni ispit

 

Youtube kanal

 
Učenje engleskog jezika
 
Školski portal

 
Izvodi "Znanje je moć" RTCG1

Đaci generacije
 
Sport u školi
 

Hemijske laboratorije

Hemija