JU Srednja stručna škola

"Spasoje Raspopović"    Podgorica

 
    Ul. Vasa Raičkovića, 26          Žiro-račun: 550-1302-57          E-mail: skola@ssr-pg.edu.me       hts-s.raspopovic@t-com.me

O školi

 Baza znanja-Download sekcija

Interno utvrđivanje kvaliteta

 

Foto galerija

Takmičenja

 

Literarna strana

 

Predstvljamo vam...

 

Školski list "Stručnjak"

Linkovi

O Podgorici...

Priznanje "Direktor srednje stručne škole godine" dodijeljeno Ljeposavi Vuksanović

Pretraga web-a

Uručene nagrade najboljim učenicima    

   

Područje rada: poljoprivreda, prehrana i prerada hrane

Obrazovni profil:

- Prehrambeni tehničar (IV stepen)

- Poljoprivredni tehničar (IV stepen)

- Tehničar hortikulture ( IV stepen)

 

- Pekar (III stepen)

- Prerađivač/prerađivačica mlijeka i mliječnih proizvoda  (III stepen)

 - Rasadničar - cvjećar-ka   ( III stepen)

 - Voćar - vinogradar - podrumar-ka  ( III stepen)

________________________________________________________

Prehrambeni tehničar je stručnjak koji obavlja poslove:
- ispitivanja namirnica i vode: organoleptička, fizičko-hemijska, radiološka,
- utvrđivanje mikrobioloških svojstava sirovina, poluproizvoda i proizvoda.
- pripreme materijala i pribora za analize (mikrobiološke, biohemijske i hemijske)
- procesa proizvodnje prehrambenih proizvoda (animalnih, konditorskih), konzervisanje i vrenje
- skladištenja odnosno čuvanja gotovih proizvoda
U laboratorijama preduzeća koja se bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda, zatim voćem, povrćem i njihovim prerađevinama, mesom i mesnim prerađevinama, mlekom i mlečnim prerađevinama, proizvodima od brašna, konditorskim proizvodima, sokovima.
 

Poljoprivredni tehničar je stručnjak u oblasti ratarstva, povrtarstva, cvećarstva, voćarstva, vinogradarstva, zaštite bilja, stočarstva i poljoprivredne tehnike.
U ovim oblastima najvažniji poslovi su:
• praćenje i sprovođenje obrade zemljišta, setve;
• nega i zaštita biljaka, ubiranje i tansport proizvoda;
• proizvodnja semenskog, voćnog i loznog sadnog materijala;
• praćenje i sprovođenje tehnološkog procesa u stočarskoj proizvodnji;
 

Tehničar hortikulture je stručnjak u proizvodnji, gajenju i negovanju cveća, ukrasnog drveća i žbunja, izradi cvetnih aranžmana, projektovanju i biodekoraciji.
Najvažniji poslovi su:
- praćenje i sprovođenje mera tehnološkog procesa u proizvodnji cveća , semena i sadnog materijala.
- ukrašavanje unutrašnjih prostora cvetnim aranžmanima
- projektovanje i uređivanje zelenih površina

 

Ogledni čas - prehrambeni tehničar II razred

- Prehrambeni tehničar, II razred - ogledni čas. Ciljevi časa: savladavanje i primjena tehnološkog postupka sušenja jabuka, razvijanje vještina opažanja, upoređivanja i ispitivanja, razvijanje smisla za organizovan rad, tačnost i sistematičnost, razvijanje vizuelnih numeričkih i praktičnih vještina.

 

_____________________________________________________

 

     U školskoj pekari 19.04.2011. godine održano je odjeljensko takmičenje učenika I-7 u praktičnom radu. Tema zadatka je bila Uskršnja korpa. Komisija za ocjenjivanje radova u sastavu  Dragana Danilović i Đaković Vladimir  je sa najviše bodova ocijenila korpu koju je napravila ekipa u sastavu: Jakić Đorđije, Đukić Rajka i Perunović Željka.

 

 

_______________________________________________________

 

        U okviru tradicionalne manifestacije ,,Stvaralaštvo Crne Gore'' održane 29.-30. 01. 2011.godine u šoping molu Delta city posjetioce je privukla raznovrsna ponuda na štandu naše škole obogaćena  poslasticama koje su mogli da degustiraju. Svoj doprinos tome dali su i učenici prvog razreda obrazovnog profila Pekar. Uz pomoć starijih kolega koji su prošle godine stekli diplomu , prvaci su kroz svoje kreacije od tijesta pokazali da će vrlo brzo savladati mnoge tajne pekarskog zanata

 

Učenici prvog razreda : Marković Nemanja, Jakić Đorđije, Vulović Milorad, Perunović Željko, Balić Merima, Ivanović Milica, Zlatičanin Dejana, Bušković Dajana, Krivokapić Darinka, Đukić Rajka, Pavlović Dragana i Perunović Željka svojim prvim javnim nastupom poslali su poruku da se od ove generacije  pekara u budućnosti može mnogo toga očekivati .

 

______________________________________________________

Dan otvorenih vrata -  Slatki dan

   17. novembar 2009. godine bio je u našoj školi malo drugačiji dan od ostalih, za sve nas i goste koji su nas posjetili povodom Dana otvorenih vrata. Nazvali smo ga još i ,,Slatki dan''. U to su se uvjerili svi koji su degustirali raznovrsna peciva i hljebove napravljene vještim rukama učenika trećeg razreda, uskoro prvih diplomiranih pekara. Svoje umijeće i maštu su pretočili u rukotvorine od tijesta  koje su bile praznik za sva čula

   Osim učenika i nastavnika naše škole ova nesvakidašnja izložba  je privukla veliki broj gostiju iz okolnih škola i predstavnika različitih medija. Kamere su snimale, a novinari su sa neskrivenim oduševljenjem razgovarali sa učenicima. Interesovalo ih je sve: od vremena koje su utrošili za proizvodnju, preko sastojaka koje su koristili pa do načina oblikovanja.  Naročito su ih zanimale njihove ambicije i mogućnosti zapošljavanja po završenom školovanju.

   Svi su ponijeli lijepe utiske i poželjeli da ,,Slatki dan'' postane tradicija.

_______________________________________________________

37. Međunarodni sajam hrane u Budvi

Povodom 37. Međunarodnog sajma hrane u Budvi učenici obrazovnog profila Prehrambeni tehničar I, II, III i IV razreda i I razreda obrazovnog profila Pekar zajedno sa profesorima stručno teorijskih predmeta: Stošić Milicom, Boričić Draganom, Đaković Vladimirom i Praščević Borkom su     9. 03. 2011. obišli sajamske hale. Na sajmu je izložen veliki broj prehrambenih proizvoda, poznatih, ali i novih proizvođača vrhunskog kvaliteta, pa su učenici i profesori uživali u raznovrsnoj sajamskoj ponudi. Tom prilikom učenici su sakupili propagandni materijal i razgovarali sa  izlagačima o proizvodima, ambalaži, opremi i inovacijama u prehrambenoj industriji što će im biti od pomoći u daljem školovanju. Ostalo vrijeme su iskoristili za šetnju i fotografije za sjećanje- do novog sajma koji će se vjerovatno opet predstaviti u punom sjaju.

Autor teksta
Vukić Marija, Prehrambeni tehničar IV-4

 

_____________________________________________________

Praktična nastava  održava se u školskoj laboratoriji za mljekarstvo čija oprema predstavlja donaciju Njemačkog zadrugarstva Reiffeisen u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i nauke.

Svestranim angažovanjem nastavnika i uprave naše škole od početka reforme stručnog obrazovanja uslovi za sprovođenje praktične nastave u školi su značajno poboljšani. Jedan od ispješno realizovanih projekata je opremanje školske pekare kako bi se izašlo u susret zahtjevima novog reformisanog zanimanja Pekar.

 

  

Vrijedni pekari

Mljekara

 

Kontakt forma

 
 

Facebook stranica

 

Stručni ispit

 

Youtube kanal

 
Učenje engleskog jezika
 
Školski portal

 
Izvodi "Znanje je moć" RTCG1

Đaci generacije
 
Sport u školi
 

Hemijske laboratorije

Hemija