JU Srednja stručna škola

"Spasoje Raspopović"    Podgorica

 
    Ul. Vasa Raičkovića, 26          Žiro-račun: 550-1302-57          E-mail: skola@ssr-pg.edu.me       hts-s.raspopovic@t-com.me

O školi

 Baza znanja-Download sekcija

Interno utvrđivanje kvaliteta

 

Foto galerija

Takmičenja

 

Literarna strana

 

Predstvljamo vam...

 

Školski list "Stručnjak"

Linkovi

O Podgorici...

Priznanje "Direktor srednje stručne škole godine" dodijeljeno Ljeposavi Vuksanović

Pretraga web-a

Uručene nagrade najboljim učenicima    

   

Područje rada: hemija, nemetali, grafičarstvo

 

 Obrazovni profili:

 

 - Tehničar zaštite životne sredine      IV stepen

                   -Hemijsko-tehnološki tehničar   IV stepen

                   -Hemijski laborant                   IV stepen

                   -Izrađivač hemijskih proizvoda  III stepen

 

     

Tehničar zaštite životne sredine se osposobljava da:
• Prati ispuštanje zagađivača u životnu sredinu
• Prati emisiju štetnih materija u tehnološkim procesima
• Stara se o pravilnom skladištenju hemikalija i drugih otpadnih materija
• Uzorkuje štetne materije sa određenih lokacija
• Učestvuje u postupcima fizičkih,hemijskih i mikrobioloških ispitivanja uzoraka vode,vazduha i zemljišta
• Radi na pripremi za prečišćavanje vode,vazduha,čvrstog otpada
• Radi na zaštiti i revitalizaciji životne sredine
• Primjenjuje propise iz oblasti zaštite životne sredine


Hemijsko – tehnološki tehničar i Hemijski laborant
Učenicima je osnovni cilj utvrđivanje parametara prema kojima se hemijska reakcija iz laboratorije može koristiti u hemijskoj proizvodnji, uz uštede energije i materijala i manji uticaj na okolnu sredinu.
Program daje znanja iz hemijskog računa, analitičke, fizičke i organske hemije i instrumentalnih metoda, kao i inžinjerska znanja o tehološkim operacijama i većem broju neorganskih i organskih tehnologija, potrebnih za dizajniranje i vođenje održivih hemijskih procesa

 

Učenici se osposobljavaju za rad u Hemijskoj industriji ( laboratorijska analiza, izrada hemijskih proizvoda ).

 

     Praktična nastava, kao i vježbe za hemijsku grupu predmeta izvodi se u školskoj laboratoriji i posjetom preduzećima iz ove oblasti.

 

 

   

 

Izrađivači prave sapun

U okviru predmeta Praktična nastava Izrađivači hemijskih proizvoda, učenice II-6 odjeljenja, eksperimentalno ispituju i dobijaju svojstva različitih organskih jedinjenja. Razmišljajući šta proizvoditi, a da to ne zahtijeva velika ulaganja u opremu i sirovine, proizvodnja sapuna se nametnula kao interesantna ideja, koja kasnije učenike može da motiviše za pokretanje tog ili sličnog biznisa.

Sapun je najstarije sredstvo za pranje. Saznanja o korišćenju sapuna stara su preko 5000 godina. Sapun je dobio ime prema staroj rimskoj legendi, od planine Sapo, gdje su nekada žrtvovali životinje. Kiša bi isprala tu mješavinu otopljenih životinjskih masnoća koja se miješala sa pepelom, a žene su otkrile da ta mješavina čini rublje čistijim, uz mnogo manje napora.  Ova industrija unaprijeđena je razvojem tehnologije.

Kako se pravi sapun u školskoj laboratoriji? Zbog jednostavnosti odlučili smo se za hladni postupak proizvodnje sapuna. Rezultat ovog procesa je kvalitetan, kremast sapun bogat glicerinom, koji hidrira i njeguje kožu.

Učenice II-6 odjeljenja: Gaši Vanesa, NenezićAna, ArapovićAmanda, Bulatović Milena, Pejović Mara, Veselinović Dragana, Jovović Ivana, Braković Tamara i Šabanović Aldina pripremaju potreban pribor i materijal za izradu sapuna. Koristimo mješavinu prirodnih biljnih ulja (maslinovog, sojinog, suncukretovog..), destilovanu vodu, bazu NaOH i dodatke koji njeguju kožu: ovsene pahuljice- sadrže kompleks B vitamina, med – hrani kožu, lavanda-umiruje kožu, kozije mlijeko i narandža-za hidrataciju kože, cimet i kafa - za uklanjanje celulita, mak - za blagi piling kože. . .Ovakvim načinom izrade, s obzirom da se ne postiže jako visoka temperatura, sva ljekovita svojstva maslinovog i eteričnih ulja ostaju sačuvana. Dobijena smjesa (sapun) izliva se u kalupe iz kojih se vadi tek kad je u potpunosti očvrsnula. Ostavlja se 4 nedjelje na vazduhu da se proces saponifikacije dovrši. Gotovi sapun pakujemo, stavljamo i etiketu sa najvažnijim sastojkom i logom naše škole. U tom dijelu nam pomažu profesorice Ćetković Aleksandra i Kotlaja Jelena sa učenicima III-3 odjeljenja, obrazovnog profila Pogonski tehničar štampe.

Naši sapuni su biorazgradivi, dakle ne samo da brinu o koži već i o prirodnoj sredini, za razliku od mnogih industrijskih sapuna, deterdženata i slično, koji sadrže sastojke čija biorazgradljivost traje i više od 200 godina.

Proizvodnja sapuna je postala prava umjetnost, a učenice tako ispoljavaju svoju kreativnost!  

 

  - Laboratorije za hemijsko-tehnološku grupu predmeta

 

Kontakt forma

 
 

Facebook stranica

 

Stručni ispit

 

Youtube kanal

 
Učenje engleskog jezika
 
Školski portal

 
Izvodi "Znanje je moć" RTCG1

Đaci generacije
 
Sport u školi
 

Hemijske laboratorije

Hemija