Vasa Raićkovića, 26                         Žiro-račun: 550-1302-57                         E-mail: skola@ssr-pg.edu.me                         Tel. +382 20 237 361
 
Naslovna
 
O školi
 
Aktuelnosti   >
 
Programi
 
Praktično obrazovanje
 
Obrazovanje odraslih
 
Eko-škola
 
Međunarodna saradnja
 
Linkovi
 
Poslodavci
 
Javne nabavke
 
Baza znanja
 

 

 

Najnovije aktuelnosti pratite na facenook stranici škole!

https://www.facebook.com/srednja.strucna.PG

 

 

Raspored aktivnosti za januar 2020. godine..... ovdje.

Školski kalendar za 2019/2020. godinu....ovdje.

______________________________________________________________

Humanitarna akcija: "Možemo zajedno sve".

U petak, 27.12.2019. godine, u Dječjoj bolnici,direktorica Ljeposava Vuksanović, učenici i profesori naše škole uručili vrijedne donacije: ručno radjene lutke, šnalice, blokčiće-bojanke... Osebenost ovog programa je učešće učenika koji su bili obučeni kao klovn i Deda Mraz, koji su dijelili polkone i animirali djecu uz svesrdnu pomoć svojih drugara koji su pravili frizure, crtali i igrali se sa djecom. Na kraju programa djeca su posjetila odjeljenja pedijatrija A i B i uručila im poklone. Više.

_____________________________________________________________

RYCO je u saradnji s njemačkom ambasadom u Tirani u srijedu u Tirani organizirao ceremoniju potpisivanja dvadeset nagrađenih projekata putem Trećeg otvorenog poziva RYCO-a za dostavu projektnih prijedloga. Ceremonija je proslava sporazuma između nemačke vlade i RYCO-a koji ima za cilj da podrži omladinsku saradnju i školu i razmjenu u ukupnom iznosu od 350.000 eura.
Jedan od nagrađenih projekata je i projekat naše škole - Region without prejudices and stereotypes (Region bez predrasuda i stereotipova) -Tim za projekte – za tim, autori projekta, Ana Vukosavović i Miloš Laković.
Direktorica Ljeposava Vuksanović prisustvovala je ceremoniji potpisivanja.
Događaj je završen otvorenom raspravom „Kako srednje škole mogu doprinijeti regionalnoj saradnji?“

______________________________________________________________

Dodijeljene nagrade iz fonda za kvalitet i talente

Naših deset nastavnika i četiri učenika su dobitnici nagrada iz fonda za kvalitet i talente. Nastavnici: Aleksandra Babović, Sadra Kovačević, Milica Matić, Biljana Kljajić, Budimka Radulović, Danilo Mugoša, Dragana Boričić, Dženeta Koljenović, Lidija Kujačić, Vinka Milošević. Nastavnici koji posebnim aktivnostima doprinose kvalitetu nastave i učenja, boljim postignućima znanja i vještina učenika. Nagrade su dodijeljene za postignuti uspjeh u školskoj 2018/2019. godini. Kvalitetan i posvećen nastavni kadar garant je kvaliteta rada naše škole. Učenici- dobitnici nagrada iz fonda za kvalitet i talente – osvajači jednog od prva tri mjesta na Državnom takmičenju iz vještina – takmičenje učenika frizera. Melsim Smajić – prvo mjesto – muško šišanje i feniranje. Stefan Ćulafić – treće mjesto – muško šišanje i feniranje i nagrada za najperspektivnijeg mladog frizera. Anastasija Prelević – prvo mjesto – minival. Andrijana Stojanović – drugo mjesto – svadbena frizura. Čestitamo! Više.

_______________________________________________________________________

Na takmicenju ,,Potraga za ljudskim pravima" u kojem su ucestvovale 23 srednje skole, srednju strucnu skolu ,,Spasoje Raspopovic" predstavljali su ucenici Sebastijan Baftijari, Erdi Berisa i Nevena Jovicevic. Mentor: Ana Vukosavovic. Ucenici su obisli institucije Ombudsmana, Delegacije Evropske Unije, Ministarstvo vanjskih poslova, Pravni fakultet, Centar za zastitu ptica, NVO Phirena Amenca, predstavnistvo UN-a. Cilj takmicenja je da se zadate ustanove obidju u sto kracem vremenu, a da se pokaze znanje i interesovanje za ljudska prava (aktivizam). Na cilj su stigli sedmi , a u aktivizmu su zauzeli 5. mjesto. Takmicenje je dio ukupnog programa obiljezavanja Medjunarodnog dana ljudskih prava.

_____________________________________________________________

Stručna posjeta kompaniji Inpek

Učenici odjeljenja I-6, programa Pekar, u okviru modula Pakovanje i skladištenje pekarskih proizvoda,obišli su skladište osnovnih i pomoćnih sirovina, pogon za proizvodnju poslastičarskih proizvoda kao i hlađenja i zamrzavanja pekarskih proizvoda. Upoznali su se sa vrstama ambalaže koja se primjenjuje kod pakovanja smrznutih pekarskih proizvoda.

 

Stručna posjeta kompaniji Agrocentar

Učenici odjeljenja I-7 programa Rasadničar, cvjećar upoznali su se sa asortimanom specijalizovanih poljoprivrednih proizvoda kao i sa sjemenima i sadnim materijalom.

_______________________________________________________________________

NEZNANJE JE OPASNO PO ŽIVOT!

SAZNAJ O HIV-U /SIDI pod sloganom NEZNANJE JE OPASNO PO ZIVOT! Povodom Svjetskog dana borbe protiv Hiva/SIDE organizovan je cas vrsnjacke edukacije. Više.

______________________________________________________________________

NEDJELJA GLOBALNOG OBRAZOVANJA

Aktivnost na temu Klimatske promjene u cilju obilježavanja NEDJELJE GLOBALNOG OBRAZOVANJA Aktivnost 1 – III-1 Vršnjačka edukacija – efekat staklene bašte. Aktivnost 2 –Film o plastici – kako smeće utiče na klimu. Aktivnost 3 – II-8 ceger kao alternativa kesama. Teodora Bubanja o potrošačkom konzumerizmu. Aktivnost 4 – II-5 – realizuju aoscijacije na temuklimatskih promjena Aktivnost 5 – poruke na stikerima Realizovali: Biljana Manigoda, Ana Vukosavović, Tamara Mišurović. Više.

_____________________________________________________________________

MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE

UČENIČKI PARLAMENT Dragi naši, Danas smo se ovdje okupili da bi smo zajedno obilježili Međunarodni Dan tolerancije, koji se u svijetu obilježava 16. novembra. Ovo je jedan od dana u godini koji bi nas trebao podsjetiti na prave ljudske vrijednosti. Više.

_____________________________________________________________

Naši učenici sa vodom NBHO #VojskaCrneGore

Pripadnici Vojske Crne Gore i učenici naše škole, zajedničkim snagama su demonstrirali dio procedura u djelovanju izviđačke patrole NBHO u uslovima kontaminirane sredine. Više.

______________________________________________________________________

DAN MOLA

U okviru sekcije ''Ljubav i hemija'', učenici članovi sekcije i profesori Miloš Laković i Dijana Janić obilježili su 23.10. dan mola. Više.

_____________________________________________________________________

XVIII dani obrazovanja i učenja odraslih

U Privrednoj komori Crne Gore, JU srednja stručna škola „Spasoje Raspopović“, kao organizator obrazovanja odraslih za sticanje stručnih kvalifikacija, predstavila je svoju obrazovnu ponudu i aktivnosti u okviru Centra za obrazovanje odraslih. Više.

______________________________________________________________________

#CodeWeek

U okviru Europe Code Week 2019 (Evropska Nedjelja Programiranja) učenicima I1 i I2 odjeljenja demonstriran je robot sastavljen od LEGO MINDSTORM EV3 SET-a koji se sastoji od LEGO kockica, motora, senzora za boju, infracrvenog senzora. Više.

______________________________________________________________________

Memorandum o razumijevanju

Memorandum o razumijevanju između JU SSS „Spasoje Raspopović“ Podgorica i Centra za romske inicijative U PROSTORIJAMA SREDNJE STRUČNE ŠKOLE „SPASOJE RASPOPOVIĆ“ ODRŽAN JE SASTANAK DIREKTORICE I ČLANOVA TIMA ZA SOCIJALNU INKLUZIJU SA PREDSTAVNICIMA CENTRA ZA ROMSKE INICIJATIVE. Više.

_____________________________________________________________________

Ekskurzija 2019. Više.

_____________________________________________________________

Oaza znanja!

NAS RAD NA “OTVORENIM DANIMA NAUKE” NA ŠTANDU OAZA OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE I RECIKLAŽE “EKO SELO” Flajer Reciklaža rad učenika ekološke sekcije i prof.Aleksandre Babović je izložen na štandu Oaza obnovljivih izvora energije i reciklaže “Eko selo” , NVO Oaze znanja. Samim tim postali smo dio “Otvorenih dana nauke”. Program Oaza obnovljivih izvora energije i reciklaže “Eko selo” možete posjetiti Program Oaza obnovljivih izvora energije i reciklaže “Eko selo” možete posjetiti od 02 – 05. oktobra, u parku Dvorca Petrovića na Kruševcu. Hvala @NVO Oaza znanja!

_____________________________________________________________

Planirane aktivnosti sprovođenja „Youth programa“ u školi

U saradnji sa Ministarstvom prosvjete i uz podršku kancelarije Unicef-a u Crnoj Gori Specijalna Olimpijada Crne Gore (SOCG) će realizovati „Youth Program“ u 4 srednje škole (Podgorica i Nikšić), u školskoj 2019/2020. godini. Po preporuci Ministarstva prosvjete naša škola, kao i preostale 3 su izabrane, izmedju ostalog, jer imaju određen broj djece sa intelektualnim smetnjama.Više.

_____________________________________________________________

Hemičari na "Otvorenim danima nauke"

U okviru "Otvoreni dani nauke" učenici odjeljenja III-2 sa nastavnicama Budimkom Radulović i Gordanom Krulanović, kao i članovi sekcije "Ljubav i hemija" sa nastavnicama Dijanom Janić i Suzanom Janković, su posjetili: *"Upoznajte prirodu kroz lupu eksperimenata". Više.

____________________________________________________________

“Boksit– od ruda do nanotehnologija”

U okviru DANA NAUKE 2019. učenici odjeljenja II-1 sa nastavnicima Marijanom Peković, Aleksandrom Mugošom i Zarijom Pavićevićem prisustvovali su programu “Boksit– od ruda do nanotehnologija”. Odlušali su predavanje dr Yvonne Leifels na temu “GSI i periodni system elemenata”. Saznali su kako se od boksita i crvenog mulja industrijskom obradom dobijaju predmeti/sredstva koje koristimo svakodnevno u životu, ali i ona koja nastaju zahvaljujući visokoj tehnologiji - nanotehnologiji. Više.

 

_________________________________________________________________

SVJETSKA NEDJELJA SVEMIRA

Povodom obilježavanja Svjetske nedjelje Svemira i učešća u Međunarodnom projektu: Moja mašta bira, da istraži tajne svemira, nastavnica Dragana Boričić je organizovala gostovanje dipl.ing. Bozidara Zekovica ispred NVO Instituta za astronautiku i raketnu tehniku iz Podgorice i Igora Perunovića iz NVO Astronomskog društva iz Nikšića. Gosti su ucenicima i nastavnicima na zanimljiv način prezentovali planete Sunčevog sistema i istraživanja vezana za Svemir.Više.

_______________________________________________________________________

Posjeta kompaniji Agrovita ECO.

Učenici odjeljenja II-9 programa Proizvođač prehrambenih proizvoda sa profesoricom Velikom Rebić posjetili su kompaniju Agrovita ECO. Prisustvovali su svečanosti povodom 30 godina od kada je objavljen projekat “Može li Crna Gora biti ozbiljna ekološka država” i dana firme Agrovita ECO. Program: Promocija hrane za djecu – degustacija. “Tako nam hljeba” – promocija zdravih hljebova Agrovita ECO. Promocija mladog sabornog vina – degustacija. Više.

_______________________________________________________________________

Mogućnost obrazovanja na radnom mjestu

Informisanje roditelja i učenika o mogućnostima obrazovanja na radnom mjestu – dualni i školski sistem za OP Frizer. Zainteresovani poslodavci, koji su dio dualnog ili školskog sistema obrazovanja učenika na radnom mjestu a koji su verifikovani za taj sistem od strane Škole i CSO, predstavili su svoje salone učenicima prvog razreda programa frizer. Poslodavci u dualnom sistemu: Kuća mode i ljepote „Zoran“ Frizerski salon „Raza i Pime Frizersko-kozmetički salon "Irena" Modni studio "Itana" Frizerski salon "Pleasure" Modni studio "Frizeraj" Frizerski studio Fable -Barberia "Team Wizard" Frizerski studio “Darko” Poslodavci u školskom sistemu: FC Ivana, FC Jamin, Fonex M, Beauty hair, Velma, Vilma Nucilovic i drugi… Na roditeljskom sastanku - roditelji su upoznati sa uslovima dualnog i školskog sistema obrazovanja. Do kraja prvog klasifikacionog perioda potpisaće se individualni ugovori o obrazovanju za dualni ili školski oblik za one učenike za koje se napravi dogovor sa poslodavcima. Više.

_______________________________________________________________________

Dan pismenosti

Pismenost je glavna karika koja vodi do kvalitetnog obrazovanja. Kvalitetno obrazovanje jedan je od 17 globalnih ciljeva koji čine Program globalnog razvoja održivog razvoja za razdoblje do 2030. (Agenda 2030), čiji je cilj život na zemlji učiniti boljim i prihvatljivim za sve. Prema Agendi 2030 mora biti postignuta jezička i numerička pismenost za sve mlade i znatan broj odraslih do 2030. godine. Međunarodni Dan pismenosti, 8.septembar, je značajan datum koji smo obilježili nizom aktivnosti u toku časova, a posebno ističemo gostovanje profesorice Jelene Marković, vlasnice jedine agencije za lekturu u Crnoj Gori. U petak 13.09.2019, tokom četvrtog časa u učionici L2, učenici i profesori su imali priliku da čuju zašto je važno biti pismen, kakve veze imaju pismenost i obrazovanje, koliko je važno cjeloživotno učenje, a razriješili smo i važne jezičke nedoumice i dileme „kako se kaže“, naučili nekoliko jezičkih pravila. Više

 

 

FB stranica

 

Youtube kanal

 

Instagram