Vasa Raičkovića, 26                         Žiro-račun: 550-1302-57                         E-mail: skola@ssr-pg.edu.me                         Tel. +382 20 237 361
 
Naslovna
 
O školi
 
Aktuelnosti
 
Programi
 
Praktično obrazovanje  >
 
Obrazovanje odraslih
 
Eko-škola
 
Međunarodna saradnja
 
Linkovi
 
Poslodavci
 
Javne nabavke
 
Baza znanja
 

 

 

                Praktična nastava, za sve obrazovne programe III i IV stepena, realizuje se u školi, kod poslodavaca (školski oblik), kod poslodavaca – dualni oblik kao i obavezni nedjeljni časovi kod poslodavca za modularizovane programe  u III i IV razredu.

                Praktična nastava za frizere odvija se u školskom frizerskom salonu i privatnim frizerskim salonima sa kojima Škola sklapa Ugovore o individualnom obrazovanju.

Škola je formirala TIM ZA PRAĆENJE UČENIKA KOJI SU NA PRAKTIČNOM OBRAZOVANJU KOD POSLODAVACA. Tim čine: direktor, organizator praktičnog obrazovanja  i nastavnici-članovi aktiva praktične nastave.

Možemo se pohvaliti saradnjom sa poslodavcima koja se odvija kroz više segmenata:

- DUALNI SISTEM OBRAZOVANJA za programe Frizer, Pekar, Obrađivač plemenitih metala, Modni krojač i Proizvođač prehrambenih proizvoda.

- REALIZACIJA OBAVEZNIH ČASOVA KOD POSLODAVACA za modularizovane  obrazovne programe Tehničar zaštite životne sredine, Poljoprivredni tehničar, Tehničar metalurgije i Tehničar modnog dizajna u III i IV razredu

- ORGANIZOVANJE STRUČNIH POSJETA UČENIKA

- ORGANIZOVANJE GOSTUJUĆIH PREDAVANJA USPJEŠNIH  LICA IZ PRIVREDE

- REALIZOVANJE INDIVIDUALNIH UGOVORA O OBRAZOVANJU za programe III stepena -školski oblik.

- PROFESIONALNA PRAKSA UČENIKA

U okviru pilot projekta “Kontinuirani profesionalni razvoj nastavnika i instruktora u stručnom obrazovanju u Crnoj Gori” škola je učestvovala u projektu “Obuka nastavnika kod poslodavaca u 2017. godini”. Projekat će podstaći jaču saradnju i razmjenu znanja između nastavnika u stručnim školama i preduzetnika, kako bi se podržao profesionalni razvoj nastavnika u Crnoj Gori i poboljšala kompatibilnost između obrazovnog sistema i tržišta rada. Šest profesora je prošlo predviđenu obuku kod eminentnih poslodavaca:  Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, Kombinat aluminijuma Podgorica, Dress Press, Rasadnik Jovović Danilovgrad, Inpek AD Podgorica, DPC štamparija.

Neki od kvantitativnih podataka koji ilustruju intezitet saradnje škole i poslodavaca:

U školskoj 2016/2017. godini sklopljeno je 49 Individualnih ugovora o obrazovanju za obrazovni program Frizer.            U školskoj 2017/2018. godine sklopljeno je 62 Individualna ugovora ( dualno + školski oblik) za tri obrazovna programa Frizer, Pekar i Obrađivač plemenitih metala.

Profesionalna praksa se školske 2016/2017. ovaljala kod 40 poslodavaca a školske 2017/2018. godine  kod 65 poslodavaca. Analizom povratne informacije od poslodavaca možemo zaključiti da su poslodavci  ZADOVOLJNI znanjem, vještinama i kompetencijama kojima su učenici ovladali u toku obrazovanje i obuke. Takođe, na osnovu izvještaja koje popunjavaju učenici – možemo zaključiti da je opšti utisak učenika nakon obavljene prakse – veoma dobar.

ŠTO SE TIČE DUALNOG OBRAZOVANJA - školske 2017/2018. godine sklopljeno je 24 Individualna ugovora za učenike – polaznike dualnog obrazovanja sa 8 poslodavaca za 3 obrazovna programa.

Za školsku 2018/2019. godinu (do sada) je za sistem dualnog obrazovanja verifikovano 24 poslodavca za 5 obrazovnih programa.

                Uostalom, činjenica da smo već prve godine realizacije dualnog  sistema imali učenike u III razredu koji su kod poslodavca – što znači da im je poslodavac isplaćivao predviđenu  nadoknadu (4 učenika na programu Frizer, 1 Pekar i 1 Obrađivač plemenitih metala – kod ukupno 5 poslodavaca). Ovo je i dokaz da se u našoj školi sistem dualnog obrazovanja, u faktičkom smislu, odvijao svih ovih godina, jer su  učenici i prethodnih godina kod tih poslodavaca boravili na osnovu Individualnih ugovora o obrazovanju koje je škola sklapala za realizaciju dijela praktične nastave kod poslodavaca.

Svi ovi učenici su nakon završetka školovanja zasnovali radni odnos kod tih poslodavaca.

U prilogu je spisak od 25 poslodavca, verifikovanih od strane Ministrstva prosvjete za 4 obrazovna program koji su uključeni u sistem dualnog obrazovanja za škoslku 208/2019. godinu.  Za dva nova obrazovna programa ugovori će se potpisivati za učenike prvog razreda dok će za program Frizer i eventualno Pekar - i za poznate učenike II ili III razreda.

Kod programa Frizer zaključivaćemo i Individualne ugovore po „starom“- školskom sistemu ali apsolutni prioritet su poslodavci u dualnom sistemu. Uostalom, zašto ne omogućiti učenicima da primaju nadoknadu i u I i u II razredu koju obezbjeđuje Ministarstvo prosvjete.

               

U I razredu nadoknada iznosi 50 eura, u II 70 eura a u III 100 eura isplaćuje poslodavac.

 

 

 

FB stranica

 

Youtube kanal

 

Instagram