JU Srednja stručna škola

"Spasoje Raspopović"    Podgorica

 
    Ul. Vasa Raičkovića, 26          Žiro-račun: 550-1302-57          E-mail: skola@ssr-pg.edu.me       hts-s.raspopovic@t-com.me

O školi

 Baza znanja-Download sekcija

Interno utvrđivanje kvaliteta

 

Foto galerija

Takmičenja

 

Literarna strana

 

Predstvljamo vam...

 

Školski list "Stručnjak"

Linkovi

O Podgorici...

Priznanje "Direktor srednje stručne škole godine" dodijeljeno Ljeposavi Vuksanović

Pretraga web-a

Uručene nagrade najboljim učenicima    

   

Spasoje Raspopović

Spasoje Raspopović, stolar, jedan od najstarijih komunista u Crnoj Gori, istaknuti partijski i sindikalni aktivista, rođen je oko 1895. godine, u Podgorici.

Član Socijalističke radničke partije Jugoslavije (komunista) bio je od njenoga osnivanja u Podgorici (februara 1920), a iste godine biran je i u rukovodstvo mjesne organizacije SRPJ (k). Zbog političke aktivnosti stalno je bio na udaru i pod strogim nadzorom policije. Hapšen krajem 1920. nakon proklamacije Obznane i zatvaranja Radničkoga doma u Podgorici, pa 1924. zbog rasturanja letaka, pa 1927. zbog partijske propagande...

Kao jedan od najizraslijih komunista i radničkih tribuna, bio je u rukovodstvu Radničko-seljačkoga saveza Crne Gore, bio jedan od osnivača i sekretar prvoga radničkog pjevačkog društva Abrašević,a biran je (1929) za predśednika Radničkoga sportskog društva Budućnost, no tadašnji režim nije dozvolio registraciju toga kluba, jer je bio - radnički.

Spasoje Raspopović umro je marta 1930. godine, a njegovu sahranu (na pazarni dan) komunisti su iskoristili da poprimi sve karakteristike masovnih mirnih demonstracija protiv ondašnjega režima.

 

*Podatke o osobi čije ime škola nosi dao nam je Danilo Burzan.

 

 

Kontakt forma

 
 

Facebook stranica

 

Stručni ispit

 

Youtube kanal

 
Učenje engleskog jezika
 
Školski portal

 
Izvodi "Znanje je moć" RTCG1

Đaci generacije
 
Sport u školi
 

Hemijske laboratorije

Hemija