Vasa Raičkovića, 26                         Žiro-račun: 550-1302-57                         E-mail: skola@ssr-pg.edu.me                         Tel. +382 20 237 361
 
Naslovna
 
O školi
 
Aktuelnosti
 
Programi
 
Praktično obrazovanje
 
Obrazovanje odraslih
 
Eko-škola
 
Međunarodna saradnja  >
 
Linkovi
 
Poslodavci
 
Javne nabavke
 
Baza znanja
 

 

 

       U okviru Erasmus plus KA1 programa za pružanje prakse (VET program mobilnosti učenika) škola se registrovala na poziv proslijeđen od strane CSO.

Evropska komisija objavila poziv prijavu projektnih prijedloga za pilot šemu mobilnosti u oblasti stručnog obrazovanja i obuke za zemlje koje se nalaze u fazi pristupanja Evropskoj uniji.

Ciljevi ove šeme mobilnosti obuhvataju:

- sprovođenje programa razmjene između zemalja koje su u procesu pristupanja Evropskoj uniji i evropskih ustanova na kojima se sprovodi program stručnog obrazovanja i usavršavanja;
- unaprijeđivanje znanja, tehničkih i pedagoških vještina nastavnog osoblja za stručno obrazovanje i usavršavanje;
- unaprijeđivanje znanja menadžerskog osoblja za stručno obrazovanje i usavršavanje;
- osnaživanje transverzalnih, opštih i predmetnih vještina i sposobnosti studenata;

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 RYCO

 III poziv za dostavljanje prijava za učešće na Treningu za jačanje kapaciteta predstavnika srednjih škola, koji organizuje RYCO kancelarija u Crnoj Gori u saradnji sa Ministarstvom prosvjete a uz podršku Misije OSCE u Crnoj Gori.
 

U ovom pozivu mi smo nosilac projekta i škola partner.

Partner:

Aplikant. Tehnička škola "Pavle Savić" Novi Sad Srbija
Partneri:
Mixed Secondary School in Tuzla, Bosnia and Herzegovina,
Secondary Professional School "Spasoje Raspopovic" Podgorica, Montenegro
SOZU "Kuzman Shapkarev" Bitola, Northern Macedonia

SADRŽAJ PROJEKTA "KREATIVNA INDUSTRIJA I BIZNIS" (CIB)

AKTIVNOSTI:
1. OPEN SEASAN
2. KONKURS ZA NASTAVNIKE I UČENIKE (5+5)
3. RADIONICA KREATIVNA INDUSTRIJA I BIZNIS NA WB
4. HRANA I KULTURA NA WB
5. BREND PROIZVOD WB I MARKETING
6. IZRADA BREND PROIZVODA WB
7. SAJAM BREND PROIZVODA WB
8.PRIPREMA I ŠTAMPA BROŠURE CIB
9. CLOSE SEASAN

Partneri na projektu su:
aplikant. Tehnička škola "Pavle Savić" Novi Sad Srbija
Partneri:
Mixed Secondary School in Tuzla, Bosnia and Herzegovina,
Secondary Professional School "Spasoje Raspopovic" Podgorica, Montenegro
SOZU "Kuzman Shapkarev" Bitola, Northern Macedonia

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 RYCO

Aplikant: Srednja stručna škola "Spasoje Raspopović" Podgorica, Crna Gora

Projekat:

Cilj projekta je interkulturalni i međureligijski dijalog između mladih koji dolaze iz različitih sredina. Centralna aktivnost je omladinska razmjena koja bi se održala u Crnoj Gori (Podgorica) i  bilo bi uključeno po 6 učenika sa po jednim nastavnikom iz partnerskih i naše škole. Susret bi tajao 4 dana. 

-Prvi dan dolazak učesnika, organizovanje interkulturalne večeri. 

-Drugi dan organizovati radionice u školi ili omladinskom centru, u poslijepodnevnim časovima obilazak grada. 

-Treći dan izlet, npr. Cetinje i Kotor, posjetiti važne kulturno-istorijske i vjerske objekte (Cetinjski manastir, mauzolej na Lovćenu, katedrala Svetog Tripuna...) uveče organizovati druženje tipa filozofskog kafea, gdje bi mladi u opuštenijoj atmosferi razmišljali na temu kulturne i religijske raznolikosti i bogatstva, ali i opasnosti religijskog fanatizma i fundamentalizma. Treći dan radionice i fokus grupa sa učesnicima. -Četvrti dan ujutro radionica, odlazak učesnika u poslijepodnevnim časovima.

 Cilj radionica je povezivanje mladih, zajedničko učenje, razumijevanje, razbijanje predrasuda i stereotipa, prihvatanje različitosti... Projektom bi bile obuhvaćene i aktivnosti istraživačkog tipa. Svaka škola bi imala zadatak da odradi anketiranje učenika svoje škole. Cilj ankete je da se vide stavovi učenika o religiji, religijskoj raznolikosti, odnosu prema drugim religijama, sekularnost, vjerski fundamentalizam... Anketa bi uključila i skalu etničke i vjerske distance. Ovaj dio prethodi susretu. U okviru susreta imali bi jednu ili dvije  fokus grupe. Podaci dobijeni anketiranjem i fokus grupom bi se posebno analizirali, a objedinjene zaključke zajedno sa fotografijama sa susreta, sa predlogom radionica na ovu temu bi objavili u priručniku, koji bi štampali na engleskom, crnogorskom i albanskom jeziku (ali u okviru istog priručnika). U projekat bi uključili mlade u nezavidnom društvenom položaju (nacionalne i vjerske manjine, RE populacija, mladi sa invaliditetom, mladi iz ruralnih područja).

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

RYCO je u saradnji s njemačkom ambasadom u Tirani u srijedu u Tirani organizirao ceremoniju potpisivanja dvadeset nagrađenih projekata putem Trećeg otvorenog poziva RYCO-a za dostavu projektnih prijedloga. Ceremonija je proslava sporazuma između nemačke vlade i RYCO-a koji ima za cilj da podrži omladinsku saradnju i školu i razmjenu u ukupnom iznosu od 350.000 eura.

Jedan od nagrađenih projekata je i projekat naše škole - Region without prejudices and stereotypes (Region bez predrasuda i stereotipova) -Tim za projekte – za tim, autori projekta, Ana Vukosavović i Miloš Laković.

Direktorica Ljeposava Vuksanović prisustvovala je ceremoniji potpisivanja.

Događaj je završen otvorenom raspravom „Kako srednje škole mogu doprinijeti regionalnoj saradnji?“

 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Tim za realizaciju međunarodnih projekata
Članovi Tima za realizaciju međunarodnih projekata
1. Slavica Novović – koordinator
2. Milica Matić, nastavnik član
3. Ana Vukosavović, nastavnik član
4. Miloš Laković, nastavnik član

 

FB stranica

 

Youtube kanal

 

Instagram